Новини от Пловдив » Важно » Атанас Калчев: Като бивш полицай си позволявам коментар за застреляния в София
Важно Крими Мнения

Атанас Калчев: Като бивш полицай си позволявам коментар за застреляния в София

Атанас Калчев, кмет на Кричим

Назаем от Атанас Калчев, кмет на Кричим, бивш полицай, юрист

Като непрактикуващ юрист и бивш полицай, ще си позволя да направя коментар по случая със застреляния от полицай грабител в София, разбирайки колко трудно може да бъде да взимаш бързи решения в критични ситуации.
Законът на МВР съдържа конкретни указания за ситуациите, при които полицейските служители имат право да използват огнестрелни оръжия и са очертани рамки за действие в критични моменти. Формулировката „абсолютно краен случай“ подчертава, че оръжието трябва да се използва само когато няма друга алтернатива. Въпреки това, терминът може да бъде тълкуван различно, което води до несигурност в интерпретацията му.
Така инциденти, случили се за секунди, биват обсъждани години от юридически експерти, като в процеса истинските обстоятелства около случая могат да бъдат изгубени или изкривени.
Позата на тялото на лицето може да указва дали то е било заплашващо, бягащо или пасивно, което може да бъде решаващо за оценката на законността на действията на полицейския служител. Ситуационните балистични изследвания, които се възлагат и провеждат, могат да предоставят доказателства относно позата на лицето при употребата на огнестрелно оръжие и да потвърдят или опровергаят версии за развоя на ситуацията.
Неяснотите и двусмислията в съществуващите правила подчертават необходимостта от ясни и конкретни указания в законодателството относно употребата на огнестрелни оръжия от полицейски служители.
В конкретния случай, при положение, че действията на служителя на полицията са били в съответствие с закона и служебните инструкции, той не трябва да бъде наказван, съден и т.н. Така се защитава доверието към полицейските сили.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...