Новини от Пловдив » България » Експулсираме руски духовник, бил заплаха за националната сигурност
България Важно

Експулсираме руски духовник, бил заплаха за националната сигурност

Българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на Подворието на Руската православна църква в София. Това съобщи ТАСС по информация на руското посолство в България. „Българските власти считат отец Васиан за заплаха за националната сигурност“, посочват руските дипломати.


„Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг“, това се казва в позиция на Руското посолство у нас във Фейсбук. „Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна“, добавят от посолството.

Архимандрит Васиан (Змеев) е назначен за настоятел на Подворието на Руската православна църква в София на 7 март 2018 г. по решение на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, днес свещениците от Руската православна църква „са били извикани в миграционната служба, където им е било казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната още днес“, цитира ТАСС.

„След това те били отведени до домовете им, за да могат да съберат вещите си, след което ще бъдат отведени до църквата и след това до границата със Сърбия“, каза тя. „Това е безпрецедентно събитие, църквата е отделена от държавата и е непонятно как духовници могат да заплашват националната сигурност“, допълни посланикът. Според нея „много енориаши ходят в Руската църква в София“ и подобно събитие е „падане в бездната“. „Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква“, отбеляза Митрофанова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...