A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Важно » Археолог: Това е най-старата дървена конструкция, направена е преди 500 000 години
Важно Суматоха

Археолог: Това е най-старата дървена конструкция, направена е преди 500 000 години

Археолозите обявиха, че са открили най-старата дървена конструкция, откривана някога, датираща от почти половин милион години, което предполага, че нашите предци може да са били по-напреднали, отколкото се смяташе досега.

Добре запазената дървена конструкция е открита при водопада Каламбо в северна Замбия близо до границата с Танзания.

То датира от преди най-малко 476 000 години, доста преди еволюцията на Хомо сапиенс, се казва в изследване, описващо откритието в списание Nature.

Дървото има следи от изрязване, показващи, че каменни инструменти са били използвани за свързване на два големи трупа заедно, за да се направи структурата, за която се смята, че е платформа, пътека или устройство за задържане на хора над водата.

На мястото е открита и колекция от древни инструменти, включително пирон и пръчка за копане.

Известно е, че по това време хората са използвали дърва, но за ограничени цели, за палене на огън или за лов.

Лари Бархам, археолог от британския университет в Ливърпул и водещ автор на изследването, каза пред AFP, че според неговите знания предишният рекордьор за най-стара дървена конструкция датира от преди около 9000 години.

Бархам каза, че структурата е случайно откритие, направено през 2019 г. по време на разкопки на място, разположено на брега на река Каламбо, над водопада с височина 235 метра.

Откритията, включващи древно дърво, са редки, тъй като то е склонно да се разлага. Но се смята, че високото ниво на водата и водопадите на Каламбо са запазили структурата през вековете.

Разкопките на този обект през 50-те и 60-те години на миналия век разкриха и други дървени конструкции, но не беше възможно да се датират точно.

Този път обаче археолозите са използвали нов метод, наречен луминесцентно датиране, който определя възрастта чрез измерване на времето, когато минералите за последно са били изложени на слънчева светлина.

Той разкри, че структурата е много по-стара, отколкото се смяташе досега, датираща най-малко от 476 000 години.

Най-ранните доказателства за Homo sapiens датират от преди около 300 000 години.

Но вкаменелости от човешкия роднина Homo heidelbergensis, за който се смята, че е живял преди 700 000 и 200 000 години, са открити в региона, каза Бархам.

Откриването на дървените конструкции промени мнението ми за тези хора, добави Бархам.

„Те трансформирали обкръжението си, за да направят живота по-лесен, дори ако просто направят платформа, на която да могат да седят край реката и да се занимават с ежедневните си дела“, каза той.

„Те използвали интелигентност, въображение и умения, за да създадат нещо, което никога преди не са виждали, нещо, което никога преди не е съществувало.“

„Това предполага абстрактно ниво на мисъл и вероятно език“, добави той.

Софи Аршамбо дьо Буне, археолог от френския университет в Лион, която не е участвала в изследването, каза, че структурата представлява когнитивни способности като планиране и способност за визуализиране на готов продукт./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...