Новини от Пловдив » Важно » Сонда на НАСА, носеща проба от астероида Бену, кацна безопасно на Земята
Важно Суматоха

Сонда на НАСА, носеща проба от астероида Бену, кацна безопасно на Земята

Сондата OSIRIS-Rex на НАСА кацна на Земята, в американския щат Юта, с парашут, носейки около 250 грама материал, събран на астероида Бену.

Веднага след кацането на земната почва, пробата беше успешно транспортирана до лабораториите на НАСА в Тексас за тестване.

Използвайки 60 различни научни подхода, екип от около 200 експерти ще се опита да проучи камъчетата и праха от астероида в опит да открие индикатори за произхода на живота на Земята.

Иначе учените предполагат, че много от ключовите компоненти за развитието на живота на „Синята планета“ са пристигнали в ранната й история след сблъсък с астероид. За да проучи тази хипотеза, НАСА изстреля сонда към астероида с ширина 500 метра през 2016 г. Отне две години на космическия кораб да достигне Бену и последваха две карти на повърхността, преди екипът от учени и наблюдатели от Земята да намери подходящо място за събиране на пробата.

На 20 октомври 2020 г. сондата се спусна към астероида и успя да вдигне достатъчно количество прах.

Между другото, според НАСА, Бену е най-вероятно да удари Земята от всички настоящи тела в Слънчевата система. Причина за безпокойство обаче няма, тъй като вероятността от сблъсък, въпреки че съществува, е много малка, пише „Сайънс алърт“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...