майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » Стотици се простиха с Тошо Тошев, сред тях Йотова, Рашидов и Фандъкова
България Медии

Стотици се простиха с Тошо Тошев, сред тях Йотова, Рашидов и Фандъкова

Снимки: Нова телевизия

Стотици близки, приятели и роднини се простиха с журналиста, издател и бивш главен редактор на „Труд“ и „Преса“ Тошо Тошев. Журналистът почина преди седмица на 80-годишна възраст.

На поклонението на Тошо Тошев в църквата „Света София“ дойдоха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София – Йорданка Фандъкова, проф. Атанас Семов – конституционен съдия, бившият министър на културата Вежди Рашидов със съпругата си, Тодор Батков, Йордан Динев, Борислав Гуцанов, бизнесменът Георги Гергов, Красимир Райдовски и много други.

На изпращането му дойдоха много от колегите на Тошев от в. „Труд“ Валерия Велева, Никола Кицевски, Димитър Шумналиев, Ана Заркова, Георги Трайков , журналистите Валери Запрянов – негов съдружник във в. „Преса“, Уляна Пръмова – бивш шеф на БНТ, издателят на „24 часа“ Венелина Гочева.

Във възпоменателната книга кметът Йорданка Фандъкова написа: „Да е вечна паметта на г-н Тошо Тошев! Неповторим журналист и публицист. Съболезнования на близките!“

„Ние бяхме много добри приятели“, заяви Вежди Рашидов. Скулпторът подчерта, че ще запомни Тошев с фразата: „Аз приятелите не си ги предавам, аз си ги пазя“. Той отбеляза, че таза фраза за него е станала мото. „Много близки бяхме. Светла му памет! Пазете си приятелите. Смятам, че това го каза много мъдро“, добави Рашидов.

Вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че е много трудно в такъв момент човек да говори. „Не съм си представяла, че за Тошо Тошев мога да говоря в минало време и да изрека „Сбогом, приятелю“. Дошла съм днес да му кажа: „Ти беше голям български журналист, истински приятел и човек, който имаше смелостта да говори истината в очите на хората. Малко са такива като него. Да почива в мир! С него си тръгва по нещичко и от всеки един от нас, не само заради времето, а заради истинските неща в живота“, каза още Йотова.

Тошо Тошев е роден на на 7 декември 1942 година в Дриново (област Търговище). Двайсет и девет години е във в. „Труд“, от 1982 г. – като заместник-главен редактор, а от 1991 до 2011 г. е главен редактор на вестника.

Председател е на Съюза на издателите в България (2000-2011). На 3 декември 2002 г. е награден с орден „Стара планина“ (първа степен).

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...