Новини от Пловдив » Важно » Ще е честно да отървем румънците от котвата България
Важно Диагнозите на д-р Харсъзов Коментари Мнения

Ще е честно да отървем румънците от котвата България

Съседите не заслужават да страдат повече несправедливо заради нас

Д-р Йордан ХАРСЪЗОВ, специален коментатор „По изборите“ и след това за ПловдивПрес

 

Едно нещо стана безпощадно ясно през последните месеци, а то е, че вече от много време насам сме котва за съседите от Румъния, която ги дърпа към дъното и им пречи да се развиват.

Дали заради навика на Запада да мисли за двете страни винаги в пакет или

от нежелание да шамари само нас

и за не бъде обвинен в пристрастност, но е повече от видно, че съседите страдат почти незаслужено заради нашите неуспехи и изостаналост.

Румъния е една сравнително голяма в европейски мащаб страна, намираща се в южната част на континента. В сравнение с по-голямата част от останала Европа тя все още е твърде изостанала,

дълги години е била в изолация

по време на комунизма, а стериотипите, които другите европейци имат за румънците, се изчерпват с „джебчии, просяци, курви и граф Дракула“.

По на юг Румъния граничи с една три пъти по-малка страна, наречена България. Тя е също така изостанала в сравнение със западните страни, била е дълго в изолация, а стереотипите, които в Европа имат за българите са същите като написаните по-горе, но без граф Дракула.

Проблемите на румънците обаче вече не са толкова със Запада, колкото все повече с южните им съседи. В тяхното съзнание това са едни морлоци, които всячески трябва да се избягват, защото отидеш ли в дивата им страна, ще бъдеш набит, изнасилен и ограбен в най-добрия случай. От години румънците са силно раздразнени, че поради някакви непонятни за тях причини, Западът ги свързва не с Централна Европа, където културно и икономически се намират, а с тази дива балканска страна  и настоява да се движат в комплект с нея.

Затова и навярно повечето от тях биха се учудили силно, ако им се каже, че българите мислят същото за тях, но в обратен ред.

„Бях в България преди десет години.

Слязох на гара Русе и чудо – никой не ме нападна,

нямаше крадци, а градът се оказа хубав,“ това пише Чиприян в интернет и след това дори засипва България с хвалби колко хубава страна всъщност се оказала. Прави го, разбира се, с известно чувство на превъзходство, но добронамерено.

Така и с неговите сънародници, които превъзмогнаха страха си да пътуват в България и в момента са наводнили нашите курорти.

Те идват със самочувствието на представители на превъзхождаща ни държава, обикновено са добронамерени и са склонни да кимат с глава и да казват: „Йес, йес…“, ако някой българин ги хване да им говори за историческото ни величие.

Те едва ли ще допуснат, че и местното население гледа на тях иронично като на „някакви изтървани румънци“. Най-малкото защото

идват с 1-2 годишни коли на лизинг,

а местното население върти около тях гуми с 20-годишни опели и бмв-та и много настоява да ги изпревари по разбитите пътища на тази страна, в която учудващо има нелоши и най-вече евтини курорти.

А пък ако някой им каже, че индивидът в опела, е уверен, че той е на второ място по интелигентност в света, няма дори да се разсмеят, защото това вече е отвъд всякакъв хумор.

Няма как да схванат логиката, че българите се имат за по-развити от тях,

при положение, че румънецът кара най-често нова дачия, произведена в родината му, а българинът – опел, взет от германска морга.

На българите това им остана – да бъдат по-добре от румънците, защото просто няма от кого другиго. Защото не може да имаш претенциите, че си втори в света по интелект (не знам кой я измисли тази глупост преди повече от 20 години!), че си дал на света писменост (то, вярно гърците малко ни помогнаха), че изобретателят на компютъра е българин (роден в САЩ) и прочее, а да си затънал сам на дъното, поне ей така без компания.

Светът се развива, движи се, макар и не винаги в добрата посока. Показват го и румънците с постоянните си протести, които нямат нещо общо с тези на зърнарите ни или на Копейкин. И с тях именно доказаха, че вече са се отървали от котвата България, която им висеше на шията толкова години.

Защото направиха нещо, което ние никога не сме правили и навярно няма да направим – протестираха спонтанно заради морален принцип,

развиха икономика, която отдавна задмина гръцката

и ни оставиха да им дишаме прахта.

А ние протестираме само ако някой мутрясал олигарх ни нареди са го сторим. Или ако каже на слугите си да се качат на тракторите и да тръгнат към София да му пазят интересите.

Искрено се опасявам, че и с Шенген в момента го отнасят заради нас. Просто трябва да има още някой, да не излезе, че целият ЕС ни е нарочил. А той не ни е нарочил, а просто разбира колко пробита и безнадеждна държава сме, чиито служби или са отчайващо некадърни, или са на заплата на чуждо правителство. Повечето ни политици пък се разтреперват само като чуят за Москва. Кой ще ни пусне в Шенген при това положение?

Още десет руски попове да изгоним,

няма как да ги убедим, трябва яко чистене на най-високо ниво, което няма как да се случи.

Затова нека да освободим румънците от себе си и да се потопим под глава самотни в блатото си, където не заслужават да ги дърпаме повече.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...