A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » България » Банките нямат право да отказват откриването на сметка без такса
България Важно Портфейл

Банките нямат право да отказват откриването на сметка без такса

Смисълът на банковата сметка за основни операции е социално включване на хора от уязвимите групи с по-ниски доходи, които да станат част от финасовата система и да си открият такава сметка, която и до момента беше с по-ниски такси, за да използват необходимите и възможни инструменти за това. Така подуправителят на БНБ Петър Чобанов коментира в студиото на „Още от деня“ откриването на банкови сметки за заплати, пенсии и социални плащания без такси.

По думите му, и преди промените в закона нямаше много открити банкови сметки в банковата система – общо малко над 1000 сметки, но сега от началото на месеца се появи известен интерес.

„Още от самото начало, когато стана ясно, че няма да е много лесно да бъде приложена сметката започнахме да мислим с Министерството на финансите и с Асоциацията на банките в България как да я направим наистина инструмент, за да служи на хора, за които е предназначена, а именно за хората с по-ниски доходи. Министерският съвет вече прие промени в закона, който регулира тази материя и там вече по-ясно е казано колко операции ще бъдат извършвани безплатно с тази сметка, какви операции ще бъдат извършвани и те ще посочват, че източникът на тези средства са точно от посочените в закона заплати, пенсии, стипендии“, поясни Чобанов.

Той добави, че след като се направят законодателни промени, вече по-ясно ще е за хората какво право имат, когато си откриват такава сметка. А банките нямат право да отказват, въпреки че го правят, според сигнали от граждани. Чобанов каза още, че основния приход на банките не е от таксите, а от лихвите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...