A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Бизнес » Допълнителният ресурс от 210 млн. лв. по Програма „Възстановяване“ вече е на пазара
Бизнес Портфейл

Допълнителният ресурс от 210 млн. лв. по Програма „Възстановяване“ вече е на пазара

пари
Илюстративна снимка

Фондът на фондовете подписа споразумения с банките партньори

Фондът на фондовете подписа споразумения за предоставяне на допълнителен ресурс към гаранционния лимит на банките партньори – Токуда банк, БАКБ, Райфайзенбанк, Пощенска банка, ОББ, Банка ДСК, Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка, изпълняващи и до момента инструментите по Програма „Възстановяване“. Средствата са предоставени по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейски фонд за регионално развитие, в това число и по линия на REACT-EU. Основен аргумент за решението за увеличение е констатираната продължаваща необходимост от значително подобряване на достъпа до финансиране за българските микро, малки и средни предприятия.

Бизнесът в страната ще може да се възползва от близо 210 млн. лв. до края на 2023 г., като за целта по силата на подписаните споразумения банките партньори ще получат допълнителни средства (гаранции) в размер на 84.5 млн. лева. Финансирането е предназначено основно за покриване на текущи нужди като осигуряване на ликвидност, инвестиции и растеж.

Продуктът е привлекателен предвид обхвата и приложимостта му – от него могат да се възползват фирми от широк спектър икономически сектори. Сред предимствата на кредитите, отпускани по Програмата, са липсата на изискване за материално обезпечение, съкратени срокове за одобрение и усвояване на средствата, възможност за 12-месечен гратисен период по главницата, както и опция за дългосрочно кредитиране до 84 месеца. Финансирането е до 3 млн. лева, но не повече от 70% от приходите на предприятието за 2019 г. или 2020 г. (по-високата стойност) и при съобразяване с разпоредбите, свързани с минималните/държавните помощи. Срокът, в рамките на който българските компании ще могат да получат кредити по продукта, е до 31 декември 2023 г.

Факторите за увеличението са успешното инвестиране на ресурса по инструмента, пазарната необходимост и продължаващо активно търсене на финансова подкрепа от страна на българските компании.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...