Новини от Пловдив » България » Парите за справедлив преход разклатиха здраво сглобката
Бизнес България Важно Избори 2023 Политика

Парите за справедлив преход разклатиха здраво сглобката

Териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, които утре правителството трябва да одобри, предизвикаха напрежение сред партиите, които подкрепят управлението.

От ГЕРБ и ДПС имат съмнение, че в тях са включени фирми, спонсори на „Продължаваме промяната“. От ПП отричат това.

Тази сутрин лидерите на ГЕРБ, ПП и ДПС са провели спешни разговори с премиера Николай Денков, за да се търси изход от напрежението, предаде БНТ. Разбрали са се подкомисията за контрол на еврофондовете да бъде трансформирана в комисия. Така депутатите в комисията ще участват във всички важни решения, които ще се взимат за бъдещето на въглищните райони. Напрежението пък даде повод на опозицията отново да критикува партиите, които подкрепят управлението.

„Сега се появяват едни фирми, които за над 3 млрд. лева кандидатстват. В същото време пише, че формално след това ще бъдат оценявани, с това ние не сме съгласни. Защото като гледам фирмата на Дечо Колев, нямам нищо против. Само че той е основен спонсор на „Промяната““, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Твърди се, че грешката е неволна, формална оценка на тези фирми, надяваме се да е така. Ще предложим днес заедно с ГЕРБ създаването на комисия за контрол на еврофонодвете, за да няма такива неволни грешки и всичко ще минава през парламента. Ще прегледаме нещата, които се отнасят по тези проекти, защото трябва да се решат проблемите на хората“, коментира депутатът от ДПС Делян Пеевски.

„За пореден път се демонстрира една некомпетентност по това, което касае тези региони. Отново ГЕРБ залитат по риториката на „Възраждане“, която е срещу тези инвестиции, които трябва да се случат в тези региони. За запазване на работните места на хората. Фирмите са споделили свои инвестиционни намерения, това по никакъв начин не ги прави бенефициент по териториалните планове“, уточни Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

„Ние сме категорично против ликвидирането на енергетиката ни, смятаме че Плана за възстановяване и устойчивост не само трябва да бъде предоговорен, ако Брюксел откаже това нещо да се прави, ние трябва да поставим въпроса дали този план е изпълним за нас и да останем без енергетика.“, каза Цончо Ганев от „Възраждане“.

„Имитацията от страна от Борисов на критика към ПП свършва в момента, в който влязат в зала и с гласовете на ГЕРБ всичко това се решава. Порочният модел 12 – 13 години на управлението на ГЕРБ и Борисов зарази и ПП“, каза Корнелия Нинова, председател на ПГ на „БСП за България“.
От ГЕРБ и ДПС очакват че при решението си утре правителството ще се съобрази с техните забележки за развитието на въглищните райони.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...