A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Култура » От 18 ч. днес правят възпоменателна вечер за проф. Асен Христофоров
Култура Пловдив Пловдив Важно

От 18 ч. днес правят възпоменателна вечер за проф. Асен Христофоров

Възпоменателна вечер за проф. Асен Христофоров организират днес от 18 ч. негови приятели и съмишленици в читалище „Алеко Константинов“.

Организаторите ще представят статията на доц. Владо Янев „Спирките из рая на Асен Христофоров“. Легендата на българския алпинизъм доц. Сандю Бешев ще разкаже  спомени – моменти от живота на Асен Христофоров в с. Говедарци, в подножието на връх Мальовица.

В мултимедийна презентация ще представи моменти от живота и творчеството на забележителния пловдивчанин – почетен гражданин на Пловдив.

Асен Христофоров е роден на 16 декември 1910 година в Пловдив, постъпва в Робърт колеж в Истанбул, където през 1931 г. получава бакалавърска степен по литература.

След завръщането си Христофоров постъпва в Статистически институт за стопански проучвания към Софийския университет, където с кратко прекъсване работи до септември 1940 година.

На 16 юни 1951 г. Асен Христофоров е арестуван от Държавна сигурност и е разпитван за контактите си с британското посолство в средата на 1940-те години, за свои критични изказвания за Съветския съюз по същото време и за контактите си с местни антикомунисти в Говедарци. Макар по време на седеммесечното следствие не му е повдигнато обвинение и в началото на 1952 г. е изпратен в концентрационния лагер Белене, където остава до освобождаването си на 12 септември същата година.

След като е освободен, Христофоров опитва за известно време да работи в строителството, след което през 1953 г. отива да живее в къщата си в Говедарци.

В този период Асен Христофоров се отдава на преводи и писане, публикува мемоарни, пътеписни и краеведски книги. Асен Христофоров умира на 10 август 1970 година в къщата си в Говедарци. Обявен е за почетен гражданин на Пловдив през 2012 г.

Събитието е част от програмата „Есенни литературни дни“ на Литературния салон на читалище „Алеко Константинов“

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...