A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Важно » Стенно пано на еко тематика изрисуваха ученици от Художествената гимназия
Важно Градът Култура Образование Пловдив Пловдив Важно

Стенно пано на еко тематика изрисуваха ученици от Художествената гимназия

Ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ изрисуваха цяла стена в двора на ОУ „Душо Хаджидеков“ по проекта „Разкажи ми“. Негов автор е Сдружение „Кей -Търн“ на хореографа и арт мениджър Мариана Ангелова и е финансиран от Национален фонд култура.

Габриела Попова, Нора Давидова и Радо Игнатов от 10. клас и Боян Асенов, Ирина Павлова и Христо Александров от 11. клас изрисуваха стената на екологична тематика – картината започва с полюция и завършва с една напълно натурална и недокосната от човешка намеса природа. Техниката, използвана от младите таланти, е смесена – както с акрилни бои, така и с шаблони и спрейове за графити. Дизайнът е измислен от преподавателите им Пламен Велчев и Диана Папазова, които са и ръководители на процеса.

„Идеята на рисунката е, че както човечеството замърсява, така и може да се поправи. Затова използвахме по-скоро символика. Темата е много актуална и се надяваме хората, които видят творбата, да разберат, че опазването на околната среда зависи от всички нас. Всички заедно участвахме в композицията. С децата бяхме като един сплотен екип. Работехме през лятото, в голяма жега, но си заслужаваше“, коментира Пламен Велчев.

Целият процес отнема месеци, а изрисуването на стената седмица. За целта първоначално стената е подготвена с грунд, след това се прави основният тон, после се композира, използва се проектор за проверка на размерите, очертава се с молив и маркер и накрая се попълва.

„Изключително горди сме с възпитаниците си, защото те подходиха много отговорно професионално и мотивирано. Идваха редовно, цапаха се, трудиха се, дори при затруднения не се отказваха. Радваме се, че имат възможност да се включват в подобни публични проекти, защото това е реалността, с която ще се сблъскат след като завършат“, допълва Пламен Велчев.

За изрисуването фотографът и видеомонтажист Васил Власаков създава и кратко филмче, а вчера в пространството на Сдружение „Кей-Търн“ – Art Club N’Joy се състоя и официалното представяне на проекта, презентация и поздравления от директора на Художествената гимназия Светлозар Чавдаров.

Фотокрдит: Васил Власаков, Паулина Гегова

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...