A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » България » Енергийният министър отиде при протестиращите. Енергетици и миньори: Защо бързахте да предадете плановете снощи?
Бизнес България Важно Политика

Енергийният министър отиде при протестиращите. Енергетици и миньори: Защо бързахте да предадете плановете снощи?

Енергийният министър Румен Радев отиде при протестиращите енергетици и миньори на магистрала „Тракия“. По-рано той се срещна с представители на „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“. Недоволството на енергетици и миньори продължава над денонощие.

„Хора, за да направим каквото и да е, трябва да говорим. И това трябва да става на среща. Това трябва да става на среща не с политици, а с хора, които разбират и знаят за какво говорят. Със сигурност мога да твърдя, че загрижеността за работните места, за комплекса ни е споделена и на всеки от нас. Не сме на различни страни за това”, уточни Радев.

Според министъра със сигурност ще има опити да се противопоставят едни хора на други. „Срещу вас да противопоставят едва ли не останалата част от България с реплики от типа „Какви са тези да блокират пътища” и така нататък. Това е грешка”, допълни той.

„Ако искаме да имаме успех в това, което правим, трябва да имаме подкрепата на всички, а не само нашата вътрешна. Ние говорихме часове с вашите стопански ръководители. „, заяви Радев.

„Честно да ви кажа вие сте сред хората, заради които единствено си струва да положи човек усилие да е министър на толкова проблемно министерство“, каза той.

„Мислите ли, че само от една нощ, или от едни месец трябва да се работи по преход. Години наред се лъже, лъже и лъже. Правим се, че преход няма. Ако сега за една нощ откриваме, че от 15 години работи системата за парникови газове и търговия с емисии, значи лъже. „, каза им Радев. „Тези проекти на планове- добри или лоши, трябваше да ги предадем“, призна той.  Определи списъка с компании като блъф.

Протестиращи от другата страна на мантинелата призоваха за оставка.

Министърът обяви кои са трите най-важни активи – „Номер едно сте вие“, обърна се той към протестиращите. По думите му предстоят още много трудни и тежки неща. „Втори безценен актив – тази земя се опитваха да я разпарчетосват какви ли не. Защото това ще разпарчетоса и нас. Третият актив е тази свързаност, която имаме – електросвързаност, газова свързаност, транспортна свързаност. Това трябва да го използваме, за да направим мащабен проект. Той не може да е на една, две или три фирми“, заяви Радев.

„Елате утре, хора“, призова той. Протестиращите започнаха да го освиркват и да викат оставка. Те бяха категорични, че няма да ходят никъде.

„Защо бързахме толкова много снощи да предадем териториалните планове в Брюксел“, попита протестиращ. министърът обясни, че първият срок е бил 30 юни, след това е бил отложен за август, а накрая е бил 30 септември. „По този вариант ще се преговаря“, увери министърът. Протестиращите поискаха да знаят дали тази договорка с Брюксел е била устна или писмена и настояха да видят документ. Министърът каза, че до края на годината трябва да бъдат договорени тези планове.

„Защо бързахме снощи, а не седнахме всички заедно да обсъдим всеки детайл. Нито един от нас не е съгласен с това, което е записано вътре. Вчера сутрин премиерът каза, че териториалните планове ще бъдат предадени с преработка“, каза протестиращ. Хората поискаха да знаят колко човека ще останат на работа.

„Моля ви, не ни спасявайте. Това гражданско неподчинение няма да спре. Уморихме се от това спасение. Сложихте ни примката на врата. Записаното в териториалните планове е краят на нашата работа, на нашите съдби. Буквално още от утре трябва да си търсим билети за някоя друга държава“.“, каза той, а множеството започна да вика „Оставка“, „Оставка“.

Хората искат да знаят как този план да бъде спрян, да се изработи заедно с протестиращите, за да има сигурност за всички работещи./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...