A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Важно » Тя беше най-красивото лице на комунизма, а властите я подслушваха дори в спалнята
Важно Спорт Спорт Важно

Тя беше най-красивото лице на комунизма, а властите я подслушваха дори в спалнята

Разцветът на спортната кариера на източногерманската фигуристка Катарина Вит настъпва през 80-те години на миналия век. Тя печели два олимпийски златни медала, четири пъти става световна и шест пъти европейска шампионка.

Атрактивният ѝ външен вид и разкрепостеното ѝ поведение ѝ гарантират огромна популярност и извън пързалката. За участията си често избира провокативни тоалети, които възмущават съдиите, но радват многобройните ѝ фенове.

Playboy качва Катарина на корицата си и броят жъне небивал успех, Доналд Тръмп ѝ оставя телефонния си номер с надеждата, че ще му се обади, а журналисти подозират любовна афера между нея и лидера на ГДР Ерих Хонекер.

Катарина Вит е не само забележителен спортист, но и голяма енигма. Какво се криеше под обвивката на най-красивото лице на социализма?

„Гладувах и тренирах по седем часа на ден“

Катарина е родена на 3 декември 1965 г. във Фалкензе (Източна Германия) в бедно семейство. Започва да се занимава със спорт още на пет, когато е включена в държавна програма за подбор на таланти. Тя е сред хилядите деца, подготвяни за шампиони, но малцина могат да се похвалят с нейните умения на леда. Стабилна е, координирана и амбициозна и на специалистите не им отнема дълго, за да преценят, че изгрява ярка звезда.

На 11-годишна възраст Катарина се присъединява към групата на известната треньорка Юта Мюлер. Прочута със своята жестокост в тренировъчните методи, тя знае как се коват шампиони. Юта извежда собствената си дъщеря Габи Зайферт до две световни титли и сребро от олимпиадата през 1968 г. Друга нейна ученичка, Анет Петч, пък се окичва със злато от игрите през 1980-а. Самата Вит не подозира, че може да подобри тези постижения, но Мюлер е наясно, че в ръцете ѝ е най-добрата фигуристка на планетата.

За Вит треньорката е същевременно и майка, и мъчител. Особено второто.

„Фрау Мюлер постоянно ни тормозеше, използваше груби думи и ни принуждаваше да повтаряме един и същи скок по 10 хиляди пъти. Понякога ме наричаше дебела дойна крава и не ми даваше да се храня. Сутрин малко хляб, по обяд шепа ориз и ябълка, а на вечеря – нищо. Трябваше да се претеглям пред нея по два пъти дневно. Гладувах и тренирах по седем часа. Веднъж ми зашлеви такъв шамар, че баща ми ми каза, че повече няма да ме пусне на тренировка при нея“, спомня си Вит.

Съмненията относно методите на Мюлер се разсейват през 1979 г., три години след началото на сътрудничеството им. Тогава 14-годишната Катарина печели бронз от държавното първенство.

На следващата година е втора и дебютира на световно първенство, завършвайки на десето място. През 1981-ва най-накрая печели шампионата на ГДР, а като лидер на националния отбор записва пета позиция на европейското първенство. Това е последният сезон, в който тя не печели медал от голям форум, и започва шестгодишната ѝ хегемония на леда.

„Най-красивото лице на социализма“

1982-ра носи на Вит втора победа в националния шампионат и сребро от световно и европейско първенство. На следващата година фигуристката за първи път триумфира на първенството на континента. Тогава програмата се състои от три части: освен кратката и свободната, има и задължителна. В нея Катарина показва нестабилно представяне, но успешно изпълнява останалите. В най-зрелищната част – техниката на скачане – Вит няма никакви проблеми и уверено изпълнява рядък за времето си троен флип, след което се приземява безпогрешно.

1984-та е истински триумфална за Катарина, която постига нещо наистина изумително и печели всички турнири, в които участва, включително олимпийското злато в Сараево. По това време 19-годишната фигуристка вече е световна знаменитост, а западните журналисти се редят на опашка за интервюта с нея. Първоначално е доста смутена от популярността си, но бързо свиква. В ГДР, естествено, използват успехите ѝ за пропаганда и като доказателство за превъзходството на социализма над капитализма. Следвайки педантично инструкциите на партийците, свиква да дава безкрайни интервюта. Американски репортер я нарича „най-красивото лице на социализма“, а тя отвръща: „Това е несправедливо. Има много други красиви източни момичета, които не сте виждали.“

Вит е затрупана с привилегии, подобно на много от елитните спортисти в страната по това време, които целят да поддържат лоялността ѝ към режима.

Получава задграничен паспорт и ѝ е разрешено да пътува до Америка, където в нейна чест се устройват партита в посолства и е преследвана от папараци. Тя е освободена от необходимостта да чака като останалите източногерманци по 10 години за кола (първият ѝ автомобил е синя „Лада“ от резервите на ЩАЗИ); получава апартамент, разрешение за пристрояване на дома на родителите ѝ, почивки в чужбина и още, и още.

В замяна тя хвали публично комунизма. „Често се възхищават на нашите спортисти в чужбина и ги питат каква е тайната на нашия успех. Отговорът е в нашето социалистическо общество, ГДР. Бъдещето е на наша страна, на страната на социализма“, казва тя през 1987-а.

Някои журналисти са убедени, че фигуристката има любовна афера с лидера на ГДР Ерих Хонекер, който след един от поредните ѝ триумфи я кани на частна среща в една от резиденциите си. Вит обаче категорично отрича това и до днес.

Отношенията ѝ с властта обаче не са само цветя рози. Когато през 1986-а губи световната титла от американката Деби Томас, получава публично порицание за „незадоволителни резултати“, а от федерацията на ГДР я призовават „да се постарае повече през следващата година“. Вит е лоялна към режима, но и принадлежи към новото поколение източногерманска младеж, което мечтае за демокрация.

Бунтарството на Катарина се проявява в избора ѝ на костюми за състезанията. Тоалетите ѝ са истинска революция! Тя излиза на леда с разголени рокли и ресни вместо поли. А веднъж – под звуците на песен на Майкъл Джексън – изобщо без пола. Съдиите се хващат за главите, но не могат да направят нищо: правилата не забраняват на фигуристките да се обличат така, както им харесва. Едва на по-късен етап настъпват промени в регламента.

Вит казва, че не харесва полите, защото са ѝ неудобни. Твърди, че изобщо не се опитва да впечатли и да провокира, въпреки че е наясно, че сред съдиите има много мъже. „Да, зная, че ме наричат ​​секссимвол, някои дори казват, че съм „секс на кънки за лед“, но честно казано, нямам представа какво означава да изглеждаш секси. Какво пък ми е чак толкова секси?“, объркана е Катарина. Но като че ли малко преиграва.

На Олимпийските игри през 1988 г. в Калгари и двете рокли на спортистката са обект на жестоки критики. Първата пренебрежително е наречена „бански с пера“, а втората е обявена за „крещящо секси“. За кратката програмата Вит излиза със син костюм с пера вместо пола. „Този ​​костюм е странен и неприличен. Това е пълна провокация“, възмущава се канадският треньор Питър Дънфийлд. В свободната – под звуците на „Кармен“ – Катарина е в рокля с дълбоко деколте. Гръмва огромен скандал и Международният съюз (ISU) най-накрая внася промени, касаещи правилата за облеклото.

Вит е безупречна на леда и отвява конкуренцията на Деби Томас, която също се пързаля на „Кармен“, но е невзрачна на фона на източногерманката. На церемонията по награждаването отказва да поздрави шампионката и я обвинява, че е расистка.

„Тръмп ме ненавиждаше заради този инцидент“

На следващата година иска от властите позволение да замине за САЩ, откъдето е затрупана с предложения за продължаване на кариерата. Правителството на ГДР едва ли е възнамерявало да я пусне охотно, но Берлинската стена пада на 9 ноември 1989 г. „Ако бях напуснал страната без разрешение по-рано, нямаше да мога да се върна. Кой знае кога и дали щях да видя семейството си отново. Не бих предала близките си хора и за всичките пари на света“, обяснява Вит.

В края на 80-те тя има огромен брой почитатели и във ФРГ. Въпреки това, през 1990 г., когато вече е в Америка, обединена Германия се отрича от нея. Оказва се, че шампионката е била сътрудник на ЩАЗИ. Не е ясно с какво точно се е занимавала, но е превърната в изгнаница. Някои репортери твърдят, че е била доносница, но така и не се появяват неопровержими доказателства за това. Катарина категорично отрича всички обвинения.

В началото на 90-те години се появява и досието ѝ, което е изключително подробно и съдържа над три хиляди страници. „Бях шокирана. В него имаше неща като това, че някога си, в някакъв хотел, в който съм отседнала по време на турнир, съм имала полов акт между 20:00 и 20:07 ч.“, разказва Вит. В съда тя настоява медиите да спрат да преувеличават слуховете за нейното сътрудничество с ЩАЗИ и да не се оповестяват повече подробностите от досието ѝ. „Германия ме предаде, как да я нарека мой дом?“, през сълзи казва фигуристката.

Ситуацията се променя едва през новото хилядолетие, когато Катарина отново е призната за национална спортна героиня.

В Съединените щати Вит постига оглушителен успех. В допълнение към лъскавите шоута на леда, тя подписва доходоносни рекламни договори. Чест гост е в най-популярните телевизионни предавания и на най-лъскавите светски партитата, на които се запознава с редица влиятелни фигури. Приписват ѝ романси с холивудските актьори Ричард Дийн Андерсън и Дани Хюстън. На едно от събитията Доналд Тръмп ѝ дава визитната си картичка, но тя не му се обажда. „Катарина, вие сте единствената жена, която не ми се обади, след като съм ѝ дал личния си номер“, казал ѝ по-късно той.

„Тръмп ме намрази заради това. Беше много разстроен. Мисля, че гордостта му беше наранена“, твърди Вит.

„Радвам се, че приключих тази глава“

През 1994 г. тя се завръща в професионалния спорт, за да участва в третата си олимпиада. В Лилехамер обаче остава едва седма и се убеждава, че вече не е на предишното си невероятно ниво. Предлагат ѝ безпрецедентни суми да остане на леда, но решава да „приключи тази глава“

„Не гледам стари видеоклипове от моите изпълнения. Радвам се, че затворих тази глава, защото отворих нова. И все пак фигурното пързаляне си остава моята страст!“, казва тя.

От Playboy в продължение на години се опитват да я убедят да я заснемат в еротична фотосесия и през 1998-а шампионката най-после се съгласява. Броят с нея влиза в топ 5 на най-продаваните в историята на изданието. Хонорарът ѝ е в размер на един милион долара.

Горе-долу по това време тя дебютира и в киното с главната роля в „Ледената принцеса“ и в екшъна „Ронин“, където играе руската фигуристка Наташа Кирилова. През 2006 г. Вит започва да води собствена телевизионно шоу „Stars auf Eis“ по немския канал ProSieben. Но интересите ѝ не се ограничават само до това. Тя е дизайнер на собствена линия за бижута и има благотворителна фондация за помощ на деца с увреждания.

Сега Вит е на 55 години, живее в Берлин и пътува много. Въпреки факта, че ѝ се приписват връзки с много известни мъже, тя никога не е била омъжена и изглежда, че не възнамерява да го прави. Бившата шампионка твърди, че знае колко е хубаво да си „щастливо влюбен“, но не би жертвала работата си и многобройните си хобита в името на любовта.

Източник: webcafe.bg

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...