A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Градът » Арменската общност в Пловдив с протест и молитва в подкрепа на бежанците от Нагорни Карабах ВИДЕО
Градът Кадър на деня Общество Пловдив

Арменската общност в Пловдив с протест и молитва в подкрепа на бежанците от Нагорни Карабах ВИДЕО

Галина ГЕОРГИЕВА

Национална молитва и протест в подкрепа на бежанците от Нагорни Карабах организира арменската общност в Пловдив.  В двора на  храма „Сурп Кеворк“ в Стария град се събраха пловдивски арменци, които държаха плакати и знамена.

 

„Хората в Арцах от хилядолетия населяват тези земи и сега са принудени да ги напуснат. Арменското население е изгонено от собствената си земя и домове. Преди няколко месеца беше създадена инициативата „Европейци за Арцах“ с идеята за помощ и спазване правата на арменците. Тя обединява арменските общности в Европа и повече от 500 европейски обществени структури. Днес митинги се провеждат в Брюксел, Лондон, Виена, Стокхолм, Лион, Марсилия, Копенхаген, Мюнхен, Прага, Лисабон, Братислава, Никозия, Атина, Букурещ и други градове. България е част от тази мащабна инициатива с митинги в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе“, каза в началото Вачаган Гилигян.

Освен солидарност и подкрепа, целта на протестната акция е да привлече фокуса на общественото внимание в навечерието на третата среща на върха на Европейската политическа общност, която ще се проведе на 5 октомври в Гренада, Испания.

В рамките на това събитие е планирана среща между министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев с посредничеството на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

„Искаме да кажем на европейските лидери, че остро осъждаме политиката на Азербайджан за етническо прочистване в Арцах. Баку незабавно да спре обсадата в арменските селища и да изтегли арезбайджанските  военни сили, включително и от територията на Република Армения“, се казва в призив на арменците от България.

„Случващото се с арменския народ би трябвало да е невъзможно в 2023 година. Териториални претенции, заявявани с военни средства, бежанска криза, фактическо етническо прочистване – това не може да е цивилизован подход в наше време. Въпреки това, свидетели сме на поредната трагедия, през която този героичен народ преминава, под неуместното мълчание на международните институции. В Пловдив имаме голяма арменска общност, наследници от бежанците от геноцида от преди повече от сто години. Познаваме се, винаги съм ви подкрепял. Сега пак съм тук и искам да знаете, че винаги можете да разчитате на мен и съмишлениците ми. Призоваваме за силен международен дипломатически натиск върху Азербайджан и замесените в конфликта в Нагорни Карабах държави, да прекратят агресивните действия и да спрат тази човешка трагедия. Призоваваме Европейският съюз да не гледа безучастно на случващото се в Арцах“, каза кандидатът за кмет от коалиция „Съединени за Пловдив“ Славчо Атанасов, който се присъедини към протеста, поканен от арменската общност заедно с кандидата за кмет на район „Централен“ Георги Титюков и кандидатите за общински съветници Николай Бухалов и Едуард Сарафян.

„С вас сме! Разбирам вашата болка и страдание, защото назад във времето нашите деди също са гонени. Ние разбираме проблемите ви, само обединени и заедно, можем да успеемз да отстояваме гражданските си и човешките си права“, каза председателят на гражданското сдружение „ Заедно за Пловдив “ Никола Колев.

Хрипсиме Нурикян прочете писмо  от арменската общност до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което се казва, че случващото се в Нарогрни Карабах с арменското население е „етническо прочистване и геноцид“.

По-рано в Арменската църква „Сурп Кеворк“ беше отслужена национална молитва, която се организира с благословението на Негово Преосвещенство епископ Датев Агопян – Архиерейски наместник на ААПСЦБ.

ПловдивПрес припомня, че вече 100 000 бежанци от Нагорни Карабах са избягали в Армения. След военната операция на Азербайджан в региона на 19-20 септември етническите арменци започнаха да напускат територията, която е под контрола на Баку.

/ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...