A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Бизнес » Енергетика » Бивш министър: От май България внася огромно количество електроенергия
Бизнес България Важно Енергетика

Бивш министър: От май България внася огромно количество електроенергия

Александър Николов

От май т.г. страната ни внася огромно количество електроенергия. Това ще стане ясно съвсем скоро от оперативните данни на системните оператори. „Въглищните централи не могат да произведат тока, от който имаме нужда“, каза бившият енергиен министър Александър Николов в предаването „Лице в лице“ по ЬTV.

„Българската електроенергийна система е в изключително тежко състояние, заради взети решения назад времето“, добави той. „Единствено по времето на четворната коалиция имаше ясна посока, която комбинираше както държавните предприятия, така и големите централи. Тогава се поеха ангажименти за инвестиции и се проведоха срещи с всички заинтересовани страни – и синдикати, и представителите на работещите в енергийния сектор. Беше изработен план кое и как да се случи“, заяви още Николов.

По думите му, след оставката настъпило 10-месечно безвремие, а после и 3-месечно оглушително мълчание, относно случващото се в сектора. Според него, мълчанието за моментното състояние на енергийния сектор от страна на управляващите издавало или огромен страх, или брутална липса на експертен потенциал.

„Работниците винаги са били в пълното си право да изискват информация. Факт е, че 10 години никой не беше отишъл да разговаря с тях“, каза бившият министър на енергетиката във връзка с протестите на миньори и енергетици. „Това, което очаквам да се случи, е поредното замазване на очите на работещите в този сектор“, категоричен бе Николов.

По думите му, пазарните механизми изискват секторът да се трансформира, за да може да стане по-чист и по-конкурентоспособен.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...