A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » България » ВСС: Не сме съгласни с повечето предложения за промени в Конституцията
България Важно Политика Съд и Прокуратура

ВСС: Не сме съгласни с повечето предложения за промени в Конституцията

Висшият съдебен съвет (ВСС) не приема по-голяма част от предложените промени в Конституцията. Това стана известно от изказването на представляващия съвета Боян Магдалинчев. Той допълни, че част от предложенията няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание. ВСС изразява и резерви и по отношение на предвиденото съкращаване на правомощията на главния прокурор, предаде NOVA.

Зам.-главният прокурор Мария Павлова, посочи, че промяната относно ВСС означава коренно различен модел в структурата на съдебната власт, а оттам и на държавното управление, което може да извърши само Велико Народно събрание.

По думите й главният прокурор, съгласно проекта, ще се избира от Прокурорски съвет, а не от Пленума, като по този начин отговорността за избор се премества от най-представителния орган в съдебната власт в прокурорския, в който решителен превес имат членовете, избрани от парламента. Това ще доведе до излишно напрежение при избора на всеки нов парламент, добави Павлова. Тя посочи, че необмислена е и предлаганата промяна, с която на главния прокурор се ограничават правомощията да сезира Конституционния съд.

Зам.-главният прокурор Елена Каракашева подчерта, че с промените ще се стигне до закриване на Върховната административна прокуратура. По отношенията правомощието на Апелативна прокуратура да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове, тя припомни решение на Конституционния съд, според което тези правомощия са средство за защита на обществения интерес. „Не отнемайте възможността на прокуратурата да бъде пазител на обществения интерес и да охранява обективната законност“, призова Каракашева.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...