A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Бизнес » Екология » Екология за всеки ден: С черга, прегръдки и „развален телефон“ учат деца да опазват природата
Важно Екология За децата Карлово Образование Регион

Екология за всеки ден: С черга, прегръдки и „развален телефон“ учат деца да опазват природата

  • Лесовъди от Южноцентрално държавно предприятие изнесоха открит урок на 4.класници от карловското СОУ „Васил Левски“

Деца, разбахте ли какво е екосистемата? Дааа, това са животните и и растенията, които ни заобикалят, а по-голямото от тях е природата и ние трябва да я пазим и да не изхвърляме боклуци в гората, отвърщат в хор учениците от 4.клас от карловското СОУ „Васил Левски“. Хлапетата прекараха в игри и забава няколко часа в открития урок за опазване на природата, проведен от лесовъди от Южноцентрално държавно предприятие в местност край град Баня, Община Карлово.

Ще ви покажа нагледно защо трябва да пазим екосистемата, говори Силвия Игнатова, педагог и лесовъд от ЮЦДП-Смолян, а децата я слушат внимателно, подредени в голям кръг. Силвия разгръща голяма черга и я проска на земята в центъра на кръга. Това е нашата екосистема, сега стъпете отгоре и се прегърнете, подканва Игнатова. Децата със смях се скпучват върху чергата, а през това време Силвия разказва увлекателно “Представете си, че през нашата екосистема преминамва стихиен пожар. Сега отстъпете“. Педагожката вдига чергата и я сгъва надве. След пожара, нашата екосистема се е смалила наполовина. Ще се съберете ли отгоре? Децата пак се скупчват прегърнати върху чергата, но този път половината остават извън нея. Следва същатата процедура, но с „проливен дъжд и бури“, а чергата се сгъва още веднъж. Този път две трети от децата останаха извън общата прегръдка.

Децата събраха всички отпадъци в чували преди да си тръгнат от открития урок.

„Какъв е изводът?“, пита Силвия Игнатова. „Трябва да пазим нашата екосистема, защото няма да има място за нас. Когато ходим на излет трябва да си събираме боклуците, защото ако ги изхвърлим в природата, те унищожават екосистемата“, отвръща Вяра от 4 „д“ клас.

„Може и малко по-простичко да им обяснявате. Не сме учили още екосистема, те знаят само какво е природа“, намесва се едната от учителките, които водят 4.класниците.

После децата пак се впускат в игра, след по-малко от час вече всички знаят, че никога не трябва да оставят отпадъците си в природата след излет, не трябва да чупят клони на дървета, не трябва да късат безразборно цветя. И че огън в гората не се пали, защото може да предизвика пожар. „Може да изгорят много животни и редки растения“, коментира след урока 4.класничката Пресияна.

Преди няколко дни децата са присъствали и на практически урок по засаждане на дъбова гора и са горди, че вече всяко от тях е посадило собствено дръвче.

На изпроводях лесовъдите подариха на всяко дете туристическо канче, сандвич и книжка със забавни уроци по опазване на природата.

4.класничката Адриана от СОУ "Васил Левски", град Карлово, ппоказва книжката със забавните уроци по опазване на природата.
4.класничката Адриана от СОУ „Васил Левски“, град Карлово, ппоказва книжката със забавните уроци по опазване на природата.

Учителките веднага разгънаха торби, в които децата изхвърлиха опаковките от сандвичите, а поляната, на която се проведе открития урок остана чиста и зелена.

Кампанията е по проект с договор : Проект №BG16M1ОP002-3.035-0004 „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Южноцентрално държавнo предприятие.“, за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз. Бенефициент:  ЮЖНОЦЕНТРАЛНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ ДП, гр. Смолян.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...