A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Бизнес » Агро » Искаме помощ от Европа за пътищата на транзитни стоки от Украйна
Агро България Важно Транспорт

Искаме помощ от Европа за пътищата на транзитни стоки от Украйна

Снимка: Министерство на земеделието и храните

Полагаме големи усилия за коридорите на солидарност и украинските стоки да стигат с лекота през България до пристанищата в Солун и Кавала. Нашата инфраструктура обаче не е изградена за толкова интензивен трафик и по тази причина ще поискаме помощ от ЕК, за да я укрепим. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Снимка: Министерство на земеделието и храните

Днес той посети международното животновъдно изложение в Клермон-Феран, Франция. В рамките на събитието той се срещна с френския си колега Марк Фено, с когото обсъдиха предизвикателствата пред земеделските производители заради вноса на селскостопански продукти от Украйна.

Двамата министри коментираха също темата за климатичните промени и наводненията. Кирил Вътев посочи, че трябва да мислим за инфраструктура за отводняване като превенция при големи валежи, като от своя страна министър Марк Фено прояви интерес към тази идея.

Снимка: Министерство на земеделието и храните

Във връзка с изложението министър Вътев коментира, че вижда много възможности за съвместна работа между България и Франция в областта на животновъдството.

Вътев се срещна и с изложители от Франция и други страни и обсъди с тях обмяната на опит и бъдещо сътрудничество с цел увеличаване на продуктивността в млечното и месодайното говедовъдство в България.

В изявление пред медиите министър Вътев подчерта, че пазарното присъствие на българските животновъди зависи много от това дали са конкурентоспособни, и дали успяват да предложат продукти с по-ниска себестойност и по-високо качество. Тази задача може да бъде изпълнена само с по-висока продуктивност чрез по-добра селекция, заяви земеделският министър.

Той допълни, че на изложението на практика се вижда и ползата от това земеделските производители да са обединени в кооперативи.

Снимка: Министерство на земеделието и храните

По отношение на образованието Вътев заяви, че е наложително институтите към Селскостопанска академия и учебните производствени бази на аграрните университети да привлекат водещи експерти селекционери, агрономи, специалисти по почвознание, ветеринари, зооинженери, студенти и ученици от специализираните училища.

Изложението „Sommet de l’Élevage“се провежда за 32-ри път и тази година е с фокус върху агроекологичното животновъдство. Участие са заявили 1550 изложители, като се очаква да присъстват 105 000 посетители от 80 държави и да бъдат представени 2000 животни.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...