A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Градът » Митологичната епоха на Древна Тракия покори Несебър и Пловдив с внушителните възстановки на Фестивал „Тракийски мистерии“ 2023
Градът Кадър на деня Култура

Митологичната епоха на Древна Тракия покори Несебър и Пловдив с внушителните възстановки на Фестивал „Тракийски мистерии“ 2023

Фестивал „Тракийски мистерии“ 2023 осъществи едно разтърсващо завръщане към началата на културната ни памет, като източник на сила и вдъхновение за духовно оцеляване днес.

Чрез многообразие от фестивални форми: лекции, творчески ателиета и фестивални шествия, се пресъздадоха свещени традиции в култови средища за древната ни история – Стария град на Несебър и Античен Филипопол.

Двата грандиозни спектакъла „Мистерия на Тракийския Херос“ и „Тракийска Мистерийна Драма“, изправиха на крака зрителите пред внушителни сцени, запечатващи се образи и мотиви от древния тракийски епос. Драматургията и сценографията стъпват върху сведения от множеството научни открития и артефакти, декодирани по „Метода Гайд“, чрез който са разчетени древни текстове от 5 хил. пр.н.е.

Тази авангардна продукция е без аналог – уникална симбиоза от хореография и оригинална авторска музика на най-високо ниво.

Мисия и главен принос на Фестивал  „Тракийски мистерии“ е да опази и предаде на следващите поколения нематериалното културно наследство на една цивилизация, съхраняващо изконни модели – превъзходни и приложими днес.

Фестивал „Тракийски мистерии“ продължава! Още след закриването на този изключително успешен сезон 2023, организаторът на фестивала – Академия „Орфика“, се цели към новите предизвикателства и разгръщане в сезон 2024.

Това не е проект на изследователи, но на последователи на древната тракийска култура и духовност! (думи на драматурга на фестивала акад. Цветан Гайд).
Вълнуващото пътешествие в златната епоха на древната тракийска цивилизация, процъфтявала по нашите земи, продължава.

Актуална информация за фестивала можете да намерите на:
https://www.facebook.com/FestivalTrakiyskiMisterii
https://www.tiktok.com/@fest_trakiyskimisterii
https://www.instagram.com/festival_trakiyski_misterii/
Организатор на фестивала е Сдружение „Академия Орфика“ https://academiaorphica.org
Със съдействието на:
БНР Бургас, БНР – Радио Пловдив, БНР – Радио София, БНТ, Дарик Радио – Бургас, Дарик Радио – Пловдив, Bogari Media, Радио 1 и Books Bogari
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ / National Culture Fund, Bulgaria

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...