A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Важно » Нобеловата награда за медицина отиде при създателите на иРНК ваксините срещу ковид
Важно Свят

Нобеловата награда за медицина отиде при създателите на иРНК ваксините срещу ковид

Каталин Карико и Дрю Уайсман спечелиха Нобеловата награда за физиология или медицина. Наградата им се присъжда от Кралския Каролински медицински институт за откритията им, свързани с модификации на нуклеотидни бази, които позволиха разработването на иРНК ваксини срещу COVID-19. Откритията на двамата лауреати са съществени за разработването на иРНК ваксините срещу коронавируса през пандемията, която започна в началото на 2020 година. Чрез новаторските си трудове, променили фундаментално разбирането ни как иРНК взаимодейства с нашата имунна система, Карико и Уайсман допринасят за безпрецедентно бързото разработване на ваксина през една от най-застрашителните за хората пандемии в наши дни, коментира Томас Пърлман, генерален секретар на Нобеловия комитет. Тази година паричната равностойност на наградата е 11 милиона крони (около 985,000 щатски долара и се разделя между лауреатите.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг от Германия „за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането ѝ при дифтерия, с което се отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта“.

Миналата година Нобеловата награда за физиология или медицина спечели шведът Сванте Пебо от института „Макс Планк“ за еволюционна антропология за „откритията, свързани с геномите на изчезнали хоминини и  човешката еволюция“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...