A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Бизнес » Протестиращите от енергийния сектор и правителството се споразумяха
Бизнес България Важно Енергетика Общество Политика

Протестиращите от енергийния сектор и правителството се споразумяха

Снимка: БНТ

Имаме крайно споразумение между протестиращите енергетици и миньори и правителството. Това съобщи премиерът акад. Николай Денков. Утре договореното влиза за одобрение в парламента, предава БНТ.

„Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, но тогава това не се случи. Започнаха протестите, бяха формулирани вчера 6 точки от протестиращите и днес започнахме с тях. Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия, преговори, както искате го наричайте. Важното е, че това е началото на доста по-подробно обсъждане. Подписите стоят под седем точки. Първите две са написани по-експертно, защото утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на парламента. За да е ясно, че ангажиментът не е само на правителството, но също така и на партиите, които подкрепят това правителство“, каза министър-председателят.

„Първите две точки означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища, като електрически централи. Те, независимо дали са държавни или частни, имат свободата да работят свободно и пазарът ще реши дали ще останат“, премиерът.

Академик Денков съобщи още, че една от организациите в момента не е готова да подпише без да уточни за коя става въпрос. Тя обаче ще прочете подробно споразумението, ще го обсъди с протестиращите и тогава ще даде отговор. „Има разнобой между различните участници, които протестират. Трудно е да се постигне съгласие и между различните участници от протестиращите“, допълни министър-председателят.

Срещата на Николай Денков в парламента с представители на протестиращите енергетици и миньори продължи 7 часа. Протестите продължават вече пети ден заради несъгласие с териториалните планове за справедлив преход относно въглищните райони Стара Загора, Кюстендил и Перник.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...