A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » България » Станишев: Нямаме актуална енергийна стратегия, действа се на парче
България Важно Мнения Политика

Станишев: Нямаме актуална енергийна стратегия, действа се на парче

Сергей Станишев
Сергей Станишев

Нямаме актуална енергийна стратегия, действа се на парче. Това каза пред БНР евродепутатът Сергей Станишев, бивш президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), бивш лидер на БСП и бивш премиер на България (2005-2009 г.). „Лошото е, че се действа на парче. Сега има протести и нещо се обещава, но не се казва цялата истина и за състоянието на българската енергетика. Нямаме актуална енергийна стратегия, която да казва, че след 30 години, примерно, ще имаме производство на ток от атомна енергия, от зелена енергия, от ТЕЦ-ове, а може и да няма от ТЕЦ-ове. Пълна мъгла и липса на консенсус“. По думите на Станишев териториалните планове за регионите Стара Загора, Перник и Кюстендил, които са на стойност близо 2,5 млрд. лева, трябва да бъдат похарчени за преквалификация и създаване на нови работни места.

Според бившия премиер България отдавна е изпълнила всички критерии за членство в Шенген: „Поведението на държавата ни не е достатъчно категорична. Румънците много по-ясно си отстояват интересите. Ние все се молим и уговаряме“. Станишев подчерта, че „неприемливо отстъпление ще е влизането през декември на България само по въздух и вода в Шенген“. Той определи това като неуспех, който ще затвърди България в ролята на второстепенен член на ЕС. „Участието ни в Шенген и в еврозоната е въпрос на политическо място на България в ЕС. Дали ще сме в ядрото, или в периферията“.

Сергей Станишев изказа мнение, че т.нар. сглобка (ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС), която управлява страната, е устойчива заради съчетанието на интересите на партиите в нея, като уточни, че според него и ДПС е в коалицията. В предаването „12+3“ евродепутатът коментира и теми, свързани с демографската картина в страната, преди дискусията „Готови за бъдещето. Демографската картина, цената на неравенствата“, която Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент организира на 6-и октомври в София. „Често говорим, че нямаме национална цел, след като влязохме в ЕС. Предлагам демографията да бъде нашата следваща национална цел. И то не само като раждаемост, а като превръщането на България в общество с млади, модерни и образовани хора и възрастни с достоен живот. Това включва конкретни политики. Трябва да се каже, че ще се инвестира в тези политики“, заяви той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...