A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » България » Денков пред австрийския „Щандард“: Външната граница на ЕС ще бъде по-добре защитена с България в Шенген
България Важно Интервю Мнения

Денков пред австрийския „Щандард“: Външната граница на ЕС ще бъде по-добре защитена с България в Шенген

След като България години наред беше изпаднала в политическа нестабилност, от юни страната се управлява от избрано правителство, което представлява своеобразна широка коалиция, пише австрийският в. „Щандард“. Премиерът либерал Николай Денков иска най-вече да освободи правосъдието от политическите влияния и да включи България в Шенгенското пространство, след като Нидерландия и Австрия наложиха вето. Изданието публикува интервю с българския премиер, който коментира широк кръг от актуални политически проблеми в контекста на усилията на България да се присъедини към Шенген. „Правим реформи най-вече, защото искаме да подобрим правосъдната система на България, а не за да угодим на някого. Миналата седмица усъвършенствахме антикорупционния закон в парламента“, каза Денков. „На второ място става въпрос за увеличаване на контрола върху главния прокурор. Поради слабости в тази сфера се стигна до няколко решения на Съда на ЕС срещу България“, продължи българският премиер. „На трето място става въпрос за състава и процедурите за избор на членове на съдебната власт. Преди беше сравнително лесно те да попадат под политическо влияние, но сега промените трябва да намалят във възможно най-голяма степен политическото влияние върху съдиите“, отбеляза Денков. По думите му някои реформи изискват промени в конституцията и българското правителство иска да приключи с това до края на годината.

Премиерът заяви, че всички партии в управляващата коалиция подкрепят въпросните конституционни промени. „Засега всичко протича съгласно дневния ред, който беше изготвен при започването на съвместната работа на правителството“, подчерта Денков. Българският премиер беше запитан дали очаква от Нидерландия да отмени ветото си на срещата на върха на ЕС, насрочена за 6 декември, когато съдебната реформа би трябвало да е приключила. „Не мога да говоря от името на другите, но Нидерландия винаги се е фокусирала върху българската съдебна система и ясно е дефинирала слабите места и промените, които очаква“, каза Денков. Той допълни, че трябва да се спазят препоръките на Европейската комисия. „Ние правим точно това и очаквам много положително потвърждение от ЕК“, подчерта българският премиер. „И тогава Нидерландия няма да има повече аргументи срещу присъединяването на България към Шенгенската зона. Не виждам как Нидерландия или Австрия могат да защитят възраженията си срещу присъединяването на България, ако ние сме в състояние да обезсилим аргументите им“, каза Денков.

Българският премиер представи пред „Щандард“ и данни по повод основния аргумент на Виена за наложеното от нея вето – засиления мигрантски поток към централна Европа. „Контролираме границите много активно. Само тази година сме предотвратили 150 000 опита за незаконно пресичане на границата. Освен това работим много активно срещу трафикантите – става въпрос за международна мрежа. Над 2000 нелегални мигранти са задържани в България, в противен случай щяха да бъдат някъде из Европа. Освен това според статистиките по-малко от два процента от мигрантите идват по т. нар. източен маршрут през България или Румъния“, каза Денков. „Убедени сме, че Австрия ще спечели значително, когато България и Румъния се присъединят към Шенгенското пространство, защото в момента съществува абсолютно ненужен граничен контрол между България и Гърция и между България и Румъния“, каза Денков. По думите му по тези граници патрулират 1500 служители, които биха могли да бъдат прехвърлени на българско-турската и българско-сръбската граница. „Австрия беше първата държава от ЕС, която призова за по-строг контрол на външната граница. Ако България и Румъния са в рамките на Шенген, това би могло да се прави много по-ефективно. Във всеки случай съсредоточаването върху вътрешните граници не помага за възможно най-добрата защита на външните граници. Готови сме да поканим и патрули от Австрия, Германия и Нидерландия. Всеки е добре дошъл да види как защитаваме границата и дори да ни посъветва. Също така трябва да се инвестира повече в технологии и техническа помощ по външните граници“, допълни Денков.

Той коментира и въпроса за това как се отразява австрийското вето върху присъединяването на България към Шенгенското пространство. „Всички европейски страни, включително и България, и Австрия трябва да се борят с повишената инфлация и високите цени на храните“. Денков отбеляза, че тировете, които превозват храни, остават блокирани по границата между България и Румъния, както и между Румъния и Унгария по няколко дни. „Премахването на тези изкуствени граници ще намали транспортните разходи и цените на продоволствията и ще намали инфлацията“, подчерта българският премиер. Той допълни, че Австрия е и един от най-важните инвеститори в България. „Австрийските търговски камари искат да надградят това, но обстоятелството, че не сме в Шенгенската зона, увеличава трудностите пред компаниите.“

Денков подчерта, че присъединяването на България към Шенгенското пространство ще допринесе и за европейската интеграция на Западните Балкани. По думите му, в България има и много силна опозиция, която гледа на изток. Ако правителството изпълни вътрешнополитическите си задачи, но България остане извън Шенгенското пространство и еврозоната, тогава опозиционните сили ще кажат, че западът не гледа на българите като на равни, смята Денков. „Това няма да се използва само от приятелски настроената към Кремъл опозиция тук, но също и от сходни сили в Република Северна Македония и в Сърбия. Всичко това показва, че има една голяма и много важна борба за европейското бъдеще на Западните балкани“, допълни той.

Запитан как София може да помогне на Република Северна Македония, за да може тя най-накрая да започне преговори за присъединяване към ЕС, българският премиер каза, че правителството му не допуска дебатите между обществото в двете страни и политиците да ескалират.  Ако гражданите на Република Северна Македония искат да бъдат европейци, „те трябва да изпълнят това, което са договорили с Европейската комисия“, посочи Денков. „Няколко сили се опитват да разширят влиянието си на Балканите. Тук се намираме на кръстопътя между Мала Азия и Русия и силите на Европа. Ето защо трябва да се застъпваме много решително за своите ценности“, каза още премиерът. Той предупреди, че ако страните на Балканите не се придържат към европейските принципи, върховенството на закона и международното право, както са определени от ООН, тогава в региона могат отново да избухнат войни. Той подчерта, че ако някоя страна не спазва правилата, тогава „тя трябва да бъде изолирана от останалите“. „Такъв е случаят който наблюдаваме с Русия. Напълно ясно е, че Русия е агресор. Украйна защитава народа си“, каза Денков.

Запитан дали трябва да се наложат санкции срещу Сърбия, той отговори: „Сърбия се опитва да седи на два стола. Но на всеки е ясно, че това не може да продължи дълго“. Според него Белград трябва да реши на коя страна е. Денков коментира и мерките, които според него България трябва да предприеме, за да се защити от руската агресия и да покаже солидарност с Украйна. „България има дълбок интерес от това да помогне на Украйна, за да държи войната колкото се може по-далеч от границите си. Освен това няма никакво противоречие между тези две неща, както руската пропаганда се опитва да внуши“, каза българският премиер. „Вече работим интензивно за подобряване на системите ни за защита, на армията ни и особено много за защитата на крайбрежието ни“, допълни той.

Денков отбеляза, че по исторически и културни причини, пропагандата на Кремъл в България е особено силна. „Това, което правим на първо място, е винаги да казваме истината“, изтъкна премиерът. „Нуждаем се от доверието на хората и поради това трябва да използваме правилните аргументи. За съжаление обаче това не е достатъчно. Хората лесно се подвеждат, защото те са лъгани в продължение на много, много години. Хибридната пропаганда почива на емоции и поради това хората не се вслушват в аргументи. Ето защо трябва да подобрим способностите си за комуникация“.

Премиерът допълни, че тази година е имало „специален проблем“ с трима свещеници в Руската църква в София. По думите му се е оказало, че те са работили много активно срещу интересите на българите и на македонците от Република Северна Македония. „Работя много, много добре с някои разузнавателни служби. Но това, което виждаме, е, че при други има нещо като сляпо петно, когато става въпрос за корупция и руско влияние. Все още обсъждаме с ръководителите на другите коалиционни партии дали трябва да променим закона за разузнавателните служби. Някои от тях ще изискват одобрението на президента, но от негова страна има най-силна съпротива. Винаги съм се опитвал да работя с президента, но за съжаление не виждам желание от негова страна“, посочи Денков.

Българският премиер коментира пред „Щандард“ и мерките, които София предприема за намаляване на въглеродните емисии. „В плана, който представихме пред Брюксел, не става дума за намаляване на въглеродния диоксид. Трябваше да предложим как да използваме инвестициите от европейските фондове, от държавния бюджет и от частни инвеститори, за да развием региона, в който сега има въглищни електроцентрали. В момента водя преговори с профсъюзите, за да разберат какво е написано в документа. Но днес тези хора работят срещу собствените си интереси. Ето защо като правителство се опитваме да им помогнем с развитието региона им, но те не разбират това“, каза Денков. „Стъпка по стъпка производството във въглищните електроцентрали и въглеродните емисии намаляват. Тази промяна обаче не се случва, защото някой в Брюксел е решил да изготви един или друг план. Промяната настъпва, защото пазарът на електроенергия и технологиите за производство на електричество се изменят“, подчерта българският премиер.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...