A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Важно » Олаф Шолц пред Денков: Изрично подкрепям България за Шенген
Важно Политика Свят

Олаф Шолц пред Денков: Изрично подкрепям България за Шенген

„Подкрепям изрично България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. Германия ще се застъпва и занапред пред партньорите от ЕС за същото. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в съвместна пресконференция с българския премиер Николай Денков в Берлин.

По-рано двамата лидери проведоха среща, на която обсъдиха теми, свързани с Шенген, Западните Балкани и войната в Украйна, съобщи БНТ.

„Отношенията между Германия и България са превъзходни и многообразни и това сътрудничество ние днес искаме да задълбочим. Нашите икономически отношения са наистина много успешни. През последната година ние постигнахме търговски рекорд – 12 млрд. евро. Български продукти, особено доставките за нашата автомобилна индустрия, са в Германия особено търсени. Ние внасяме от България повече, отколкото изнасяме за България“, каза германският канцлер.

По думите на Шолц България е надежден партньор както в ЕС, така и в НАТО, като това си е проличало при реакциите на руската агресия в Украйна.

„Ние работим много тясно един с друг, правителството в София категорично и ясно застана на страната на Украйна, за което изрично искам да Ви благодаря“, обърна се Шолц към Денков.

Канцлерът отбеляза още, че Германия „наблюдава с интерес“ реформите в съдебната система у нас, защото „правовата държава е едно от най-важните достижения в ЕС“.

Денков и Шолц ще се срещнат отново през следващите дни, в рамките на заседанието на Европейската политическа общност и на неформалния Европейски съвет. Очаква се да се обсъди ситуацията в ЕС, Западните Балкани както и отношенията със съседите. Конфликтите между Азербайджан и Армения и между Сърбия и Косово също ще са на фокус.

„Заедно с канцлера сме единодушни, че трябва да се сложи изключителен фокус върху защитата на външните граници, да се помогне на държавите, които са под най-голям натиск, защото ако не успеем да задържим този приток на мигранти на ниско ниво, всички възможни варианти за преразпределение няма да решат въпроса, просто ще го отлагат и преразпределят като проблем от една в друга държава“, коментира Николай Денков.

Премиерът заяви, че всички страни от Западните Балкани трябва да бъдат интегрирани като пълноправни европейски държави.

Изключително важно е този процес да бъде задвижен и да напредва, отговори Шолц:

„Наистина страните от Западните Балкани могат да станат членки на ЕС. В Солун преди 20 години дадохме първото потвърждение. Същото се отнася и до Република Северна Македония. РСМ може да обърне внимание на съответните решения и ние в момента искаме съвместно да задвижим тези процеси. Разчитам, че това ще стане в тясно сътрудничество и с България“.

Германия е не само един от най-големите инвеститори в България – двете страни имат изградени много стабилни връзки в областта на науката през годините, посочи още Николай Денков.

По-рано в интервю за австрийския вестник „Дер Щандард“ Николай Денков заяви, че с присъединяването на България към Шенген външната граница на ЕС ще бъде по-добре защитена. По думите му, българското правителство се стреми да осъществи правосъдната реформа до края на годината, за да обезсили аргументите на Нидерландия „против“ нашето членство. Утре в испанския град Гранада премиерът акад. Денков ще участва в Третата среща на Европейската политическа общност, а в петък – в неформалното заседание на Европейския съвет./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...