A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Здраве » COVID-19 » Опашки за новата ваксина срещу COVID-19 в Пловдив
COVID-19 Здраве Пловдив

Опашки за новата ваксина срещу COVID-19 в Пловдив

Кадър: Нова телевизия

Засилен интерес към поставянето на ваксина срещу коронавирус отчитат от Здравната инспекция в Пловдив. Чакащи има още преди отварянето на имунизационния кабинет.

Интересът към ваксината на новия вариант на Омикрон е голям. Повече от 1000 души са се имунизирали от 27 септември до момента”, каза пред Нова телевизия д-р Милена Панайотова, директор „Надзор на заразните болести“ към РЗИ-Пловдив. Тя допълни, че освен пункта в РЗИ, работят още 7. Личните лекари също могат да поставят ваксината.

Препаратът защитава срещу най-новия вариант на COVID-19 и е еднодозов, каза още д-р Панайотова. Условието за ваксинация е да са минали поне три месеца от последната доза.

72-годишната Мария Чилингирова от Асеновград е една от първите за деня, която си поставя ваксина срещу COVID-19. Казва, че това е петата й ваксина срещу коронавируса. „Имам внуци. Общуват и за да общувам и аз с тях, искам да съм спокойна”, каза тя.

Пред кабинета за кратко време се образува опашка. „Преболедувах тежко през 2020-та като го предадох заболяването на семейството и с усложнения лежах в Окръжна болница 10 дни докато се възстановя. Последиците бяха много тежки от усложнението и тъй като работя в аптека много болни има всекидневно, реших да се предпазя”, каза Велислава Врачева.

Друга жена, която също чакаше да се ваксинира, обясни, че е детски учител. „Идвам вече за четвърта доза. Мъжът ми даже за пета. Доста често пътуваме и за мен това е абсолютно необходимо”, обясни Анна Генчева.

За пет дни в кабинета са поставени над 1000 ваксини.

Според д-р Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив ваксината е препоръчителна за хора над 65-годишна възраст, страдащи от хронични заболявания и понижена имунна защита. „Ваксината е срещу циркулиращия в момента щам на коронавируса, еднократна е. Не се поставят две дози, не е необходимо да се поставя бустер след три месеца”, каза тя.

Новият вариант „Омикрон“ често не поразява обонянието, а се характеризира със силно главоболие, кашлица, температура и отпадналост.

Инфекционистът д-р Трифон Вълков обясни, че преболедувайки от конкретните варианти, ние изработваме имунитет. „Този имунитет ни пази най-добре към конкретния вариант, с който ние сме се срещали, т.е. винаги успяваме да задържим, да развием един имунитет, който ни предпазва частично”, каза д-р Вълков.

Заедно с COVID ваксината може да си поставим и противогрипната ваксина в същия ден, на другата ръка и не се очакват странични реакции, уверяват лекарите./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...