A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » България » България » Политика » Избори 2023 » Петко Чирпанлиев: Да променим Асеновград, а не само да се усвояват пари!
Асеновград Важно Избори 2023 Интервю Мнения Политика Регион

Петко Чирпанлиев: Да променим Асеновград, а не само да се усвояват пари!

Петко Чирпанлиев
Петко Чирпанлиев
  • Петко Чирпанлиев е кандидат за кмет на Асеновград от БСП с бюлетина №1
  • Асеновград е може би единственият петдесетхиляден град, който няма градски парк в истинския смисъл на думата, където млади и стари могат да влязат и да излязат чак след два часа релакс и забавления
  • Загърбили сме река Чая, която минава през града, а тя е богатство

Интервю на ПловдивПрес


– Г-н Чирпанлиев, защо се кандидатирате за кмет на Община Асеновград?

– Мислих достатъчно, анализирах ситуацията, слабостите и перспективите. И реших, че си заслужава някой, който има по-различна философия за управление на един не малък град с много добра общност хора, да опита да го направи. А Асеновград е такъв град. В момента управляващите в последния мандат 2019-2023 година искат да убедят асеновградчани, че трябва да продължат да управляват още един мандат. Не им се тръгва от властта и твърдят, че имат още работа да свършат, имало незавършени проекти и затова трябвало да продължат. Прочетох още, че били много добър екип и така печелили поредица избори в Асеновград.

Аз имам доста по-различна позиция от това, че един партиен отбор трябва да печели кметски избори и с него да управлява. За мен екипът е цялата асеноврадска общност, защото интересът да имаме по-добър град и по-добра среда в селата ни е на всички, а не на една партия, която и да е тя. Само ако разсъждаваме така, Асеновград може да бъде променен към по-добро.

– Какво по-различно можете да предложите на избирателите на Асеновград?

– Излизаме от мандат, с който управляващите от ПП ГЕРБ се гордеят най-вече заради много усвоени пари по проекти и обекти. Тъжната констатация е, че в Асеновград наистина се влагат милиони и дори десетки милиони левове в инвестиции, които обещават да променят средата и асеновградчани да има съвременни като стандарт и качество придобивки. Но парадоксът е, че това не се случва. Ще дам само няколко примера: ремонт на централната част на централния площад. За милиони левове. И това управляващите представят като цитирам „цялостен ремонт на централния площад“.

Истината е, че лявата и дясната страна на площада изобщо не са ремонтирани, нефункционално и неуютно е. Асеновград е може би единственият град с река през него, който няма нито един фонтан като елемент на града, нито напояване с ресурса на речната вода

Загърбили сме река Чая, която минава през града, а тя е богатство. Асеновград е може би единственият петдесетхиляден град, който няма градски парк в истинския смисъл на думата, където млади и стари могат да влязат и да излязат чак след два часа релакс и забавления. Примери мога да се дават още, но всички са в тази посока.

Това, което аз настоявам да се промени в управлението, е не просто да се харчат едни милиони в това и онова, а да се мисли в концепция как едно вложение ще промени качествено средата и стандарта на живот. За да могат асеновградчани да се чувстват прекрасно и хора от други градове да идват в нашите паркове и атракции край реката, да снимат зелените ни зони, да запомнят различното като услуги. А да не говорим за туристическия потенциал, който стои неразработен. Мисля, че е време да сложим край на инвестирането на парче, след което да не следва нищо, освен усвоени пари.

– Във вашата платформа има акценти за промяна в отношението на местната власт към хората, към цялата асеновградска общност. Ще дадете ли примери?

– Успешното управление на един град се постига тогава, когато успееш да накараш хората да се чувстват значими във вземането на решения.

Когато управляваш така, че да знаеш, че си длъжен да има прозрачност и отчетност на решенията. Тогава превръщаш хората в отбор, а не единствено шепа хора да бъдат посветени и мотивирани

Затова съм убеден, че трябва много промени и те никак не са трудни за постигане. Ще дам няколко примера. Отворете публичния регистър на Община Асеновград. Там ще видите много данни, много последователности и факти, от които ще се направят важни изводи. Даваме милиони левове с договори за сметосъбиране, извозване и депониране. Управленският мандат на ГЕРБ в Асеновград успя да постигне притеснителен монопол в тази публична услуга – в ръцете на една и съща фирма попадна градското сметосъбиране, след това и на населените места, след това поддържането на зелените системи и профилактиката на дъждоприемните шахти. Това се вижда от регистъра. Няма нито дума публично обаче през цялото това време колко проверки са показали дали услугите са качествени, дали общината като възложител има претенции и пр. А това са милиони парични средства ежегодно, които Община Асеновград е способна да вложи във собствено предприятие и услугата да не е толкова скъпа и най-важното да се контролира оперативно, при това с увеличена кратност на услугата. Имаме още над милион и сто хиляди лева в отделен договор за поддържане на парковете и зелените зони, за срок от две години. Няма никаква публичност как се влагат тези пари. Защото не е работа да се поддържат единствено няколко цветни фигури на площада или в парка, работа е да покажеш на асеновградчани, че с общите пари се поддържат всички кварталните паркове. Изключително важен проблем е липсата на видеонаблюдение, болка от дълги години след всеки пореден акт на вандализъм. Цял мандат не стигна това да се промени. Затова считам, че ще променя всичко това- със системна отчетност на средствата, с огласяване на клаузи от договорите, които засягат хората, с налагане на допитване до асеновградчани за важни услуги или инвестиции.

– Имате цялостна платформа за управление, какво от нея още трябва да знаят избирателите ви в началото на кампанията?

– Да, платформата ще бъде публично достъпна и на срещите си с асеновградчани вече я обсъждаме, допълваме и записваме поетите ангажименти. Всичко е важно. Но по-важното е, че досегашният модел на порочно усвояване на средства, без обща философия как ще се промени качествено средата на Асеновград, трябва да бъде преустановен. Т.е. време е за нов тип управление, където гордостта да не бъде количеството усвоени средства, а ангажиментите за промяна в облика на живот тук. И понеже съм човек, професионално изкушен от спорта, ще дам пример в тази сфера. Не може да обещаваме на парче, че ще купим седалки за стадиона или че ще направим съблекални. Не може да се радваме на кърпежи на спортни зали, без да имаме отношение към възможностите за масов спорт на деца, млади хора, а защо не и възрастни. А това става с решителна философия за публично-частно партньорство в сектора, с непрекъснат диалог с клубовете по отделни спортове, без напрежение сред едни и толериране на други, каквито случаи системно е имало години наред. Ще дам още един пример: Асеновград има специфична градска територия и общинска транспортна схема, без каквато хората не могат в ежедневието си. Тоест трябва да имаме качествено автобусно придвижване. Имаме някакво недоразумение като идея за велоалея и твърде рисково решение за въвеждане придвижване с тротинетки. За този мандат управляващите успяха да компрометират градския транспорт, да парализират междуобщинския такъв. И оправданието е, че нямало кандидати за превозвачи. Работата на кмета и местната власт е да търси решения, а не да се оправдава.

– Вие сте педагог по образование и учител по професия. Известен сте обаче най-вече като дългогодишен треньор по карате киокушин. Какво ви дава бойното изкуство, което един кмет може да превърне в управленски актив?

– Иска ми се да не правя в тази кампания капитал от тази част от моята реализация. Но истината е, че принципите на бойното изкуство, т.нар. Бушидо, вече са част от мен и аз съзнателно и несъзнателно ги следвам. Дали успявам, това могат да кажат хората, които ме познават и които да се доверили децата им да тренират при мен. Правилата, които следвам са изключително важни и достатъчно ясни – почтеност, чест, вярност и самоконтрол. Само един пример какво означава това. Бушидо казва „когато сте дали обет за вярност към някой друг, той не трябва да бъде изоставян, дори при много трудни обстоятелства“. Има ли някой, който не иска да избере кмет на града и общината си, който живее с този принцип? Няма, нали?

Затова и вярвам в избора на асеновградчани на 29 октомври. В интегралната бюлетина моята кандидатура се случи да е под № 1 и аз вярвам, че ще го заслужа и през доверието на хората.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...