майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Градът » Тодор Стоилов и доброволци събират подписи в Пловдив за референдум за запазване на Трети март
Градът Общество Пловдив

Тодор Стоилов и доброволци събират подписи в Пловдив за референдум за запазване на Трети март

Галина ГЕОРГИЕВА

Подписка за свикване на референдум за запазване на Трети март като национален празник вече се  организира и в Пловдив. На площад „Централен“ срещу Пощата е поставен павилион, пред който се събират подписите.

Един от организаторите е общинският съветник от „Алтернатива за Пловдив“ Тодор Стоилов.

„Разбрах за кампанията от медиите, в подкрепа на референдума са проф. Андрей Пантев, проф. Искра Баева, евродепутатът Петър Витанов, президентът (2002-2012) Георги Първанов, общественици, историци, юристи, политици.  С чувство на чест, дълг и отговорност  заставам зад каузата да запазим Трети март като национален празник. По този начин показваме уважение към нашите деди, които са проляли кръвта си, за да я има България“, заяви пред ПловдивПрес Тодор Стоилов.

Подписка се провежда в цялата страна, а от 20 октомври, петък, вече и в Пловдив. За целта Стоилов и негови съмишленици се свързали с Инициативния комитет.

Засега подписи се събират всеки ден от 10 часа до 19 часа на павилиона срещу Централна поща. Идеята е да бъдат поставени преместваеми пунктове пред големите хипермаркети, в парковете и пред стадионите, когато има мачове.

„От петък до днес предиобед имаше над 2500 подписа събрани. В момента е предизборната кампания, а на Главната има доста шатри и павилиони на политически партии. Хората си мислят, че ние се явяваме на избори, а не е така. Ние сме представители на Инициативния комитет, надявам се след 29 октомври, когато вече остане само нашият павилион, да успеем да съберем и повече подписи. Радвам се, че много хора прегръщат идеята за запазване на националния празник 3-март. Има активност както от страна на млади, така и от възрастни. През уикенда имаше опашки от млади хора да се включат в подписката. А възрастните изпитват сантимент към Трети март. Много от тях имат пра-пра баби и дядовци, които са били съвременници и участстници в Освобождението на България. Призивът ми към пловдивчани е да не позволяваме настоящето да подмени миналото, за да го има бъдещето!“, каза още Тодор Стоилов.

Подписи ще се събират до края на ноември, а е възможно да бъде удължен срокът и до последния месец на годината.

ПловдивПрес припомня, че в началото на септември беше основан Инициативен комитет за провеждане на референдум за Трети март – националният празник на Република България. Тогава юристът и бивш зам.-председател на парламента Явор Нотев заяви, че целта е да се съберат 400 000 подписа, за да може парламентът да е задължен да реши да се проведе референдум. /ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...