майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » България » Политика » Георги Титюков, кандидат за кмет на район „Централен“: Доказали сме на практика какво можем, имаме опит и знание
Важно Градът Избори 2023 Местни Избори 2023 Пловдив Пловдив Важно Политика

Георги Титюков, кандидат за кмет на район „Централен“: Доказали сме на практика какво можем, имаме опит и знание

 • Саздаване на Районни съвети към кмета с гражданско участие
 • Иновативно решаване на проблема с паркирането
 • Съживяване на междублоковите пространства
 • Прозрачност при разходването на средствата

 

 

Георги Титюков е кандидат за кмет на район „Централен“ от коалиция „Съединени за Пловдив“. Той е на 48 години, роден и израснал в Пловдив. Завършил е Техникум по строителство и архитектура, специалност „Геодезия, фотограметрия и картография“. Възпитаник на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, специалност “Корпоративни финанси“. Магистър по макроикономика. Пет пъти е избиран за общински съветник – на местните избори през 2003, 2007, 2011, 2015 и 2019 г. Лидер на ПП “Кауза България” – влиятелна пловдивска партия, създадена преди 12 години. След много успешен мандат като заместник-кмет по „Спорт, младежки дейности и социална политика“, Георги Титюков и екипът му получиха заслужена награда за кмет с най-успешно реализирани социални проекти от изданието кмета.bg. Георги Титюков има голям административен опит. От 1996 година заема различни длъжности в Община Пловдив, бил е заместник- кмет и кмет на район „Централен“ и на два пъти заместник-кмет на Община Пловдив. Семеен, има три деца.

 

 

Разговаряме с г-н Георги Титюков, кандидат за кмет на район „Централен“ от „Съединени за Пловдив“. Това интервю не е платено, а се осъществява съгласно регламента,  заложен в предизборните пакети на Пловдив Прес, публикувани на сайта. 

-Г-н Титюков, вие сте управленецът с най-дълъг стаж в коалицията, управлявали сте и район „Централен“, с какво Вашата визия за управление на района е по-добра от останалите кандидати?

-Имаме някои неща, които не срещнах в другите програми. Ние вече сме се доказали на практика. Като казваме приемен ден – всеки ден, аз и досега съм имал приемен ден всеки ден, както и общинските съветници също приемаха хората всеки ден. Това със сигурност ще си остане така. Различното в нашата визия за района е например концепцията за справяне с проблема с паркирането в централната градска част. И със занемарените междублокови пространства също.

-Какво ще направите?

-Там имаме няколко идеи. За паркирането, освен конвенционалните – изграждане на многоетажен паркинг, да се преразгледа политиката за център и широк център и поставянето на скобите за платено паркиране, защото в момента те пречат. Пловдив все още е моноцентричен град и много културни, образователни и общински институции са в центъра и се налага на хората през деня да идват до тук и няма къде да спрат. Тъй като живеещият, който си плаща за тази скоба, сутрин отива на работа, вдига скобата и цял ден това паркомясто е празно, няма ротация. Трябва да се преценя на място, според спецификата, дали да се въведе режим с паркиране „Синя зона“, който също е преференциален за живеещите на място, или, ако има локални платна, задни дворове на кооперации, там могат да се монтират дори и бариери с решение на Общинския съвет, за да се ползват от хората. Например, като е „Синя зона“, има свободно място вътре, идва човек, паркира, заплаща, свършва си работата из Центъра и си тръгва. Така мястото е използваемо през целия ден. Освен това, има идея да се въведе безплатен период за синята зона – 15 – 20 минути толеранс. А сега хората идват, няма къде да паркират, обикалят по половин час, губят си времето, горят с автомобилите вредни газове, замърсяват природата, и пари губят за горивато. Просто няма ротация на паркоместата. Аз съм наблюдавал и заснемал такива улици, от едната страна всичките скоби са вдигнати, а местата са празни, колите са паркирани по тротоара, а майките с детските колички притичват по уличното платно, което е абсолютно неприемливо. Наистина трябва да се помисли по въпроса. Трябва да се направят и подобрения в „Синя зона“, защото в момента живеещите в Центъра си взимат годишен абонамент за зоната, но той е само за тяхната улица. И често става така, че на въпросната улица местата са заети и те няма как да паркират. Затова режимът трябва да се разшири и да им дадем възможност да паркират и на съседни улици.

 

 

ГЕОРГИ ТИТЮКОВ ЩЕ НАПРАВИ ЗА РАЙОН „ЦЕНТРАЛЕН“ ОЩЕ:

 • Ще работи за това общината да подпомага спортните клубове.
 • Централна поща – нов, голям и модерен Археологически музей с открити и закрити площи за експониране.
 • За възрастните хора над 70 годишна възраст – безплатното пътуване в градския транспорт.
 • Дом на пенсионера и финансиране на творческите самодейни състави с 3000 лева годишно. Нов Клуб на пенсионера в район „Северен“ и ремонт на съществуващия клуб в район „Южен“.
 • Нов мост над река Марица – продължение на бул. „Копривщица“.
 • Нов Фестивален комплекс извън жилищните зони – нека в Пловдив има повече събития и концерти на открито, без да нарушаваме съня на хората.
 • Изграждане на Екопарк „Марица“ на площ от 656 декара;
 • Обособяване на зони за платеното паркиране от няколко улици, по местодомуване в обхвата на Синя зона. Ако няма място на вашата улица – паркирате на съседната, при ясен и точен регламент.
 • Промяна на схемата и маршрутите на градския транспорт. Ползване на трафик камерите за проследяване дали автобусите спазват разписанията.
 • Домоуправителни съвети от няколко съседни блока с обединени усилия да поддържат междублоковите пространства и заедно да се грижат за тях срещу отпуснат от районната администрация бюджет. 
 • Премахване на скобите за платено паркиране (само в център и широк център), като се въвежда Синя зона или се монтира бариера, според спецификата на място. Така живеещите наблизо ще могат да паркират вечер, а в работно време ще има ротация и местата ще се ползват и през деня.

 

 

-От години работите в сферата на социалната политика. Какво ще направите още в този ресор?

-Реално това са едни от успешните ресори и в този мандат. В спорта бяха инвестирани много средства в инфраструктура. В младежките дейности също – Младежки център – Пловдив. За социалната политика ни оцениха по достойнство. В годишните награди „Кмет на годината“ за първи път наградиха заместник-кмет и неговия екип, получихме наградата за множеството реализирани социални проекти в община Пловдив. Те наистина са много. В изтичащия мандат сме привлекли над 190 милиона лева от държавата, от републиканския бюджет и от европейски програми, като в това число са над 42 милиона лева от ЕС и извън това число други 20 милиона, за които сме кандидатствали и предстои да бъдат одобрени. Това са пари предимно за заплати на лични асистенти, социални асистенти, психолози, рехабилитатори, медицински сестри, които помагат на хора в нужда, деца с увреждания, възрастни хора. Над 4000 души има, които получават заплата по тези проекти. Те се грижат за над 10 000 наши съграждани в нужда. Имаме и един по-сериозен инвестиционен проект за строителство на девет етажен блок със 74 апартамента за социални жилища за самотни майки, хора живеещи на улицата и други.

 

 

-Знаете, че районите са с ограничени средства. Вие как ще се борите за повече пари за „Централен“?

-Надявам се и следващият мандат да е като този. Сегашният кмет, бидейки районен кмет преди това, знаеше, че на районите им трябват бюджети и между един и два милиона лева годишно се отпуската на район. Това, ако продължи, ще могат да се направят много добри неща по кварталите. Аз имам една идея и съм разделил „Централен“ на 15 микрорайона. Ше направим общи събрания там, да се избере по един представител и този Районен съвет към кмета да взима решения за част от бюджета къде да се харчи – най-приоритетните неща, тротоари, улици осветление, детски площадки и каквото решат хората.

 

 

-Направихте много срещи с хората, какво поискаха те от Вас?

-Като цяло най-големите проблеми се очертават паркирането, лошото състояние на тротоарите и междублоковите пространства, излизат и някои по-частни проблеми, но сме ги записали и тях и ще търсим решение. Това са проблеми, които само живеещите на място могат да ни посочат. Давам такъв пример. Преди четири години няколко възрастни дами ми се оплакаха, че много трудно преминават през подлеза на „Тримонциум“ и затова обикалят чак до кръстовището на Патологична бременност, за да пресекат булеварда там. Аз се изненадах, защото подлезът е голям, проходим, ползва се. А се оказа, че там никъде няма парапети. За възрастните хора и за майките с колички това е сериозен проблем. Няма за какво да се придържат. И затова веднага направихме парапети, да могат хората да преминават сигурно от там.

-Като управленец с голям опит, какво бихте променили веднага в управлението на район „Централен“?

-На първо място повече прозрачност при разходването на средствата и включването на гражданите, за да можем заедно с тях да решаваме къде да се инвестират парите.

-Какво е Вашето послание към жителите на район „Централен“ и към пловдивчани, защо в неделя да гласуват за Вас?

-Като цяло, ние от коалиция „Съединени за Пловдив“ с номер 68 в трите бюлетини – за кмет на община, за кмет на район и за общински съветници, сме може би най-подготвените хора, които биха могли да влязат в управлението  с летящ старт и да реализират необходимите промени.

 

Имаме познанието, имаме опита, имаме и волята това да се случи. Много е важно да се гласува. Ще се радваме, ако хората на Пловдив изберат коалиция „Съединени за Пловдив“ с номер 68 в неделя.

 

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023\Купуването и продаването на гласове е престъпление

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

 • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
 • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
 • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
 • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
 • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...