Новини от Пловдив » Важно » Бразилски учени разработиха ефективна ваксина срещу пристрастяването към кокаин, очаква се нейното одобрение
Важно Суматоха

Бразилски учени разработиха ефективна ваксина срещу пристрастяването към кокаин, очаква се нейното одобрение

В революционна стъпка в борбата срещу пристрастяването към кокаин и крек, бразилски учени въвеждат ваксина с потенциал да облекчи пристрастяването, предлагайки нова надежда за онези, които търсят свобода от мощното влияние на тези твърди наркотици.

Бразилски учени разкриха нов лек за пристрастяването към кокаин и крек под формата на ваксина, известна като Calixcoca. Това е експериментална ваксина, която е показала обещаващи резултати при проучвания върху животни, стимулирайки имунната система да блокира ефектите на кокаина и крека върху мозъка и потенциално прекъсвайки цикъла на пристрастяване. Зависимите, приемащи това лекарство, вече няма да усещат еуфоричните ефекти на тези лекарства.

Психиатърът Фредерико Гарсия, който ръководи екипа във Федералния университет на Минас Жерайс в Бразилия, отговорен за ваксината, каза, че това ще бъде първата ваксина, която ще се използва за лечение на кокаинова зависимост, ако бъде одобрена от регулаторните органи. Проектът наскоро осигури най-голямата награда от 500 000 евро на наградите Euro Health Innovation за латиноамериканска медицина, спонсорирани от фармацевтичната компания Eurofarma.

Calixcoca действа, като създава антитела в пациента, които се свързват с молекулите на кокаина в кръвта, което ги прави твърде големи, за да влязат в центъра за възнаграждение на мозъка, където кокаинът обикновено създава удоволствие чрез повишаване на нивата на допамин. За разлика от предишни опити в САЩ, където клиничните изпитвания не показаха значителни резултати, Calixcoca показа ефикасност при тестване върху животни и показа минимални странични ефекти. Изследователите дори откриха, че ваксината може да защити фетусите на плъхове от ефектите на кокаина, което предполага потенциалната й употреба за защита на неродените деца на бременни наркоманки.

В момента ваксината е в последната фаза на тестване, което ще включва тестване върху хора.

Въпреки че Calixcoca представлява значителен напредък в лечението на пристрастяването към твърди наркотици, той все още не е лекарство за всичко. Точната му целева група ще бъде определена чрез клинични изпитания и е предназначена за зависими, които се възстановяват от зависимостта и се опитват да поддържат абстиненция. Към момента няма регистрирано лечение за пристрастяване към кокаин и крек.

За разлика от много ваксини, Calixcoca се синтезира с помощта на лабораторно разработени химически съединения, намалявайки производствените разходи и елиминирайки необходимостта от хладилно съхранение. Важно е да се подчертае, че въпреки че ваксината предлага надежда, тя няма да бъде универсално решение./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...