A1
Новини от Пловдив » Гурме » Колко сол се слага на киселото зеле?
Гурме Здраве Кухня Посоки

Колко сол се слага на киселото зеле?

Зелето в бидона.

Колко сол се слага на кисело зеле? Понеже този въпрос е винаги актуален по Димитровден (по старому и новому), ще обобщим отново няколко варианта за саламурата при приготвяне на кисело зеле в бидон.

И по точно, колко сол се слага на литър вода за кисело зеле колко сол се слага ако решите да пресмятате на килограм зеле, вместо литър вода и с колко морска сол да поръсите зелето, ако няма предварително да приготвяте саламура, а ще го посипвате между зелките. Ще споменем и колко сол да сложите на буркан кисело зеле и дали е по-подходящо да бъде ситна готварска сол или едра морска сол.

Колко сол се слага на кисело зеле
Насоките за вариантите и количеството сол, които даваме са ориентировъчни и в диапазони, като колко точно сол ще сложите зависи от вашите вкусови предпочитания. А колко точно сол да сложите от посочените по-долу диапазони за направа на кисело зеле по различните методи, решавате вие.

Разбира се, все пак има някакъв минимум и максимум, който не е желателно да се надхвърля, понеже при твърде много сол, ще получите почти негодно за консумация зеле поради неговата свръх соленост / правили сме тази грешка:) /, а при твърде малко сол, рискувате да скъсите правилното консервиране и запазване на киселото зеле за по-дълго време.

Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле в бидон и каква
При приготвянето на кисело зеле в бидон, количеството сол обикновено се движи между 20 и 30 грама сол на литър вода. Този диапазон ви позволява да определите точното количеството сол според личните си предпочитания.

Много от хората, които приготвят тази зимнина предпочитат да използват йодирана морска сол за кисело зеле, вместо ситна сол. Истината е че, зелето ще стане и с двата вида.

Колко сол се слага на кисело зеле в буркани
При приготвянето на кисело зеле в буркани се използва предимно ситна сол, като желаното количество за постигане на оптимална соленост е от 25 до 30гр грама сол на 1 килограм зеле. Тази концентрация е най-често предпочитана при консервирането на зелето в буркани, тъй като зелето ще се консервира добре, без да бъде толкова много солено.

Рецептата е лично изпитана и изпробване и няма грешка :). Тук също може да се използва едра морска сол, но идеята е зелето да се нареже на ивици, да се размеси и леко намачка със ситната сол, следователно ако ползвате морска сол ще ви е по-трудно или трябва да я смелите.

Има и трети вариант, просто разбърквате нарязаното зеле и посипвате сол до получаване на желаната соленост, като опитвате от време на време за да разберете, колко е солено. Този метод, като че ли е най-добър за хора, които не желаят изненади накрая.

Варианти с едра йодирана морска сол и ситна готварска сол за кисело зеле
При приготвянето на кисело зеле, както в бидони, така и в буркани, могат да се използват както едра морска сол, така и ситна готварска сол. Едрата морска сол е предпочитана от повечето хора, но там тънкостта е че тя трябва да бъде много добре разтворена (понякога и преварена) и е желателно да се прецеди след това през цедка.

Ситната готварска сол също може да се използва, като е особено подходяща, когато правите кисело зеле в буркани, тенджера или кофа или рязано кисело зеле. Разтваря се по-добре и няма толкова странични примеси, колкото едрата морска сол.

Ако не желаете предварително да правите саламура, с която да заливате зелето в бидона, може простf да си разпределите количеството едра морска сол към килограмите очистено зеле, което ще залагате в бидона и да посипвате между реденето на зелките, като при този вариант, слагате 3кг сол на 100кг зеле, или отново се връщаме на златната пропорция от3% или 30гр сол на килограм зеленчук.

Нужно е и да споменем, че по Българския държавен стандарт, солеността на саламурата (разтвора) трябва да е 4% ( БДС 813:1978), но по нашите рецепти, както и тези на повечето хора, които приготвят зимнина от зеле, смятаме, че идеалната соленост е около 2,5-3%.

 

Източник: tami.bg

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...