Новини от Пловдив » България » Плевнелиев препоръча на Бойко да не разваля „сглобката“
България Важно Избори 2023 Коментари Местни Избори 2023 Мнения Политика

Плевнелиев препоръча на Бойко да не разваля „сглобката“

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Президентът на България в периода 2012-2017 година Росен Плевнелиев даде оптимистична прогноза за живота на настоящото правителство, подкрепено от ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС – според него то ще и трябва да съществува поне до 2026 година. Коментарът му в студиото на NOVA идва на фона на последните трусове в държавата и „сглобката“, както и намеренията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да развали т.нар. „некоалиция“.

„Според мен, изборът е между Силициевата долина и „Марица-Изток“. Аз избирам Силициевата долина“, традиционно евроатлантически настроен бе Плевнелиев, отправяйки и послание към електората на ГЕРБ.

Ако, по думите му, партията на Борисов подкрепи на втори тур ляв кандидат, то ще допусне „огромна историческа и стратегическа за тях грешка“, защото зад кандидатурата на Ваня Григорова стояли „комунисти, национал-популисти, социалисти и русофили“.

Но и най-вече – ако ГЕРБ дадат подкрепата си за Ваня Григорова, то щели да проправят път и за бъдещ проект на президента Румен Радев.

Основната причина, смята бившият президент, за тази реторика – надъхване на електората. „Борисов трябваше да мобилизира провинцията“, отсече той.

Своеобразен Рубикон във времеви план се задава – 2026 година.

„Въпросът е геополитически – какъвто избор направи София, такъв ще направи и България. През 2026 година ще видим амбициите на Радев (тогава изтича мандатът на настоящия държавен глава), като най-висш представител на русофилството, да вземе своите решения. Той атакува всяка партия, която може да стане сила, за да държи партиите разделени до 2026 година“, съзря Плевнелиев замисъл зад действията на президента Румен Радев. Държавен глава според него имал желание да стане министър-председател след тази дата.

ГЕРБ можели да дебатират и да имат настроения, искащи разваляне на „некоалицията“, но в крайна сметка кабинетът „Денков-Габриел“ ще просъществува до 2026 година, смята Росен Плевнелиев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...