Новини от Пловдив » България » Над 200 сигнала за произшествия заради бурите, двама са починали
България Важно Инциденти

Над 200 сигнала за произшествия заради бурите, двама са починали

Снимки: Метео България
Силните дъжд и вятър оставиха хиляди домакинства в страната без ток. Стотици къщи в Североизточна България останаха без покрив след бурите.

На над 200 сигнала за произшествия са реагирали служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Силният вятър и интензивните валежи са нанесли най-сериозни щети на територията на областите Смолян, Търговище, Разград и Силистра. Към 17 часа 280 пожарникари и спасители, с 97 единици техника, участват в отстраняването на паднали покриви, стълбове и дървета. Няма данни за пострадали хора. Оранжев код за интензивни валежи и силен вятър е в сила за страната. Очакват се повишения на речните нива, предупреждават от Министерство на околната среда и водите.

В Пловдив са получени 7 сигнала за паднали дървета. Дървета са паднали върху пътни платна в селата Бегунци, Нареченски бани и в района на Карлово.

Частично бедствено положение е обявено в община Девня, Варненска област. В цялата община няма ток, има  паднали ламарини от покриви, отстраняват се паднали дървета от пътя.

За БНР от Варненската областна управа съобщиха, че ако захранването не бъде възстановено, машинното гласуване в село Кипра ще бъде осигурено чрез генератори. Във Варненско още три села са без ток заради бурята – това са Левски, Калиманци и Просечен в община Суворово.

Жена е пострадала, след като дърво е паднало и я е наранило на паркинга в градската градина в Шумен. По първоначална информация жената е с фрактури, откарана е в областната болница.

Други двама души са починали вследствие на бурята в Шуменска област. Това съобщават от Областната дирекция на МВР.

В Област Разград, на територията на община Исперих има населени места без електрозахранване. В селата Лъвино и Тодорово са повредени покриви, паднали са стълбове и дървета. В ликвидиране на произшествията участват пожарникари и спасители. В община Разград има паднали над 30 дървета. По данни към 15 часа силният вятър е започнал да утихва. Няма данни за пострадали хора. Вятърът е отнесъл покривите на близо сто къщи в Лъвино. Заседава Общинският щаб за защита от бедствия и аварии.

Преливен дъжд, придружен с бурен вятър и гръмотевици остави без ток 10 села в община Тунджа. Екипи отстраняват авариите. В Ямбол са подадени десетки сигнали за паднали дървета и клони, които в момента се разчистват. Временно е затворен пътят между стралджанските села Воденичане и Иречеково заради паднало дърво. Няма сигнали за наводнени жилищни сгради и стопански постройки.

Над 30 са получените сигнали за произшествия на територията на област Смолян. В ликвидирането на произшествията участват служители на РДПБЗН-Смолян. По данни към 15 часа има населени места без електрозахранване. Няма информация за пострадали хора. Обстановката е започнала да се нормализира. На територията на областта няма затворен републикански път. Сигналите са основно за паднали дървета.

В селата Житница и Дуванлии в община Калояново също е прекъснато електроподаването.

В Област Силистра през селата Долец, Прохлада, Колобър и Секулово и преминал смерч и в резултат са повредени множество покриви, паднали са стълбове и дървета. В ликвидиране на произшествията участват служители от РДПБЗН – Дулово. Няма данни за пострадали хора. От метеорологичната обсерватория заявиха, че скоростта на вятъра е надвишавала 20 метра в секунда. Предстои заседание на кризисния щаб за обявяване на частично бедствено положение.

Има данни и за градушки. По места – с големина на грахово зърно.

Бурни ветрове събориха дървета и клони и затрудниха движението по пътищата в област Стара Загора.

Във Велико Търново са наводнени кръговите кръстовища около областната болница.

Наводнени участъци имаше в няколко квартала на Перник.

Проливен дъжд, придружен с бурен вятър и гръмотевици остави без ток 10 села в община Тунджа. Екипи отстраняват авариите по мрежата. В Ямбол са подадени десетки сигнали за паднали дървета и клони, които в момента се разчистват.

Временно е затворен пътят между стралджанските села Воденичане и Иречеково, заради паднало на платното дърво. Няма подадени сигнали за наводнени жилищни сгради и стопански постройки, предаде кореспондентът ни Даниела Костова.

Пътят Габрово-Трявна също е затворен заради произшествие в района на село Жълтеш. Лек автомобил е самокатастрофирал на мокрия път и се е преобърнал. По първоначална информация няма загинали.

Сливен бе връхлетян от буря с пулсиращ вятър от над 100 км/ч, а падналият  „залпово“ дъжд е 12 литра на квадратен метър до 14.00 часа, сочат данните на метеорологичната обсерватория в града, цитирана от община Сливен. Счупени клони и наводнени пътни участъци в ниските места затрудниха автомобилния трафик.

В София валежите спряха в ранния следобяд, а от сутринта пожарни екипи се отзоваха на няколко сигнала за наводнения. Оранжев предупредителен код за силни валежи и вятър днес беше в сила за цялата страна. Утре опасните кодове отпадат, но какво време ни очаква ще чуем след малко в прогнозата.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...