A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » България » България » Политика » Избори 2023 » Андрей Райчев: В страната битката беше кметска, в София – политическа
България Важно Избори 2023 Местни Избори 2023 Мнения Политика

Андрей Райчев: В страната битката беше кметска, в София – политическа

В страната битката беше кметска, в София – политическа. Това са различни реалности. Това коментира в предаването „Здравей България” по NOVA социлогът Андрей Райчев.

Според него в страната ГЕРБ е с огромен резултат от около 500 000 гласа. Това сочат данните от гласуването за общински съветници. „ДПС е втора с около 280 000, БСП е с близо 200 000 гласа в страната. Това е голям успех за партията. ПП са четвърти”, обясни Райчев. По думите му има политическо разместване. „Поведението на „Възраждане” се оказа ключово на тези избори. Те очакваха ръст, но имат спад. Реагираха на този спад срещу Григорова и не я подкрепиха. Това е политическа грешка. „Възраждане” не се адаптираха към новата ситуация и се разсърдиха на Григорова”, добави социологът.

Той уточни, че общата политическа картина няма да се промени скоро. „За ПП-ДБ съюзът с Борисов е много неприятно нещо”, добави Райчев.

Според Димитър Ганев това, което се е случило в София и победата на Васил Терзиев е показала радикална промяна по принцип. „ГЕРБ е лидерска парти, а Борисов си дава сметка, че в тази ситуация много ходове за напускане на управляващото мнозинство няма. Той ще продължи да чака ПП-ДБ , които носят основата отговорност от кабинета, до момента на ротацията. Тогава ще може да поиска различен баланс в рамките на мнозинството, но не и да го събори или да предизвика нови избори”, каза Ганев.

По думите му Ваня Григорова е постигнала целта си. „Тя набра огромен политически капитал, който вероятно ще бъде използван в хода на следващите няколко месеца за евентуален проект в лявото пространство, което и без това е доста запушено около лидерството на Нинова”, каза Ганев./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...