Новини от Пловдив » Градът » Учителите от СУ „Найден Геров“ с позиция след наказанията за случая с починалата ученичка
Градът Образование Пловдив

Учителите от СУ „Найден Геров“ с позиция след наказанията за случая с починалата ученичка

Синдикалната организация на учителите в СУ „Найден Геров“ изпрати отворено писмо до медиите в страната, с което обяви своята позиция  след наказанието на директора и учители във връзка със случая с починалата ученичка, на която са писани оценки.

Както ПловдивПрес съобщи Министерството на образованието и науката сезира Прокуратурата и предостави всички документи и констатирани нарушения в школото. Цялостната проверка на МОН откри сериозни нарушения и данни за съставяне на документи с невярно съдържание. Установено е, че 11 учители са въвеждали неправомерно оценки в електронния дневник на ученичка, загубила живота си при трагичен инцидент. Също така 14 педагогически специалисти не са вписвали отсъствия въпреки липсата на момичето още от началото на учебната година.

Публикуваме позицията на СУ „Найден Геров“ без редакторска намеса:

„Вие сте четвъртата власт в нашата страна! Чрез Вас гласът на обикновените български граждани трябва да се чува по наболели и сериозни проблеми в обществото. От няколко месеца нашето училище е обект на всекидневен натиск от медии, институции, общество. Достатъчно публично известно стана за случилото се, но засега се чува и вижда само едната страна. А нашият глас не пробива, а нашето мнение на практика никой не го потърси, никой не го поиска.

Оставаме с впечатлението, че съзнателно се фокусира в нашето училище с цел да се избегне разкриването на сериозните и тежки проблеми в българското образование и не само в тази област! Сякаш сме изкупителна жертва за несвършената работа от държавните институции, от абдикирането от решаването на проблемите, от незаинтересоваността на държавата да се намеси в полза на обществото!

Да допуснати са грешки от нас! Да, има пропуски! Да, морално укорителни са! Но!

В училище работят отговорни и всеотдайни учители с много години трудов и педагогически опит.

Нашето училище е единствено по рода си в страната! Намира се в квартал „Столипиново“, Пловдив с изцяло ромско население. Нашите ученици са изцяло от това малцинство, което живее в голяма степен изолирано, сегрегирано, капсуловано!

Механизмът за прибиране и задържане на учениците, подписан от няколко министерства, категорично не работи. Прословутите обходи от години се извършват от учителите, а останалите институции като РУО, като община, като МВР, като социални служби не участват. А би трябвало! Но се отчитат „общи“ резултати.

Единствено учителите са на терен и всеки ден се сблъскват със съпротивата, с нежеланието, с проблемите на тези хора, които в много случаи отказват да пускат децата си на, крият ги, заявяват че са в чужбина, а и не малка част от тях отиват и се връщат от чужбина.

За тях образованието не е висша ценност. Ала за това не са виновни само те, нито учителите. Напротив! Учителите в нашето училище (а и не само нашето) са тези, които са поели тежестта на посредници, на социални работници, на приятели, на съмишленици в решаването на проблемите на тази общност. И сега всички тези институции, които не изпълняват задълженията си по Механизма, но проверяват и оценяват свършеното от нас!

Каква помощ е оказана от учителите от МОН, от РУО за справяне с проблемите? Никаква!

Колко са взетите мерки на общината по задължението му за налагане на санкции на родители за недопускане на децата им в училище? Никакви?

Колко пъти се е самосезирала прокуратурата за ранните бракове в това общество? На пръсти се броят! Оправданието, (не това е в особеностите на културата на това население не е оправдание за бездействие.

Колко пъти е оказано съдействие от държавата за проблемите, които са всеизвестни?

Не е задължение на учителите да обикалят по домовете на учениците си, за да ги докарат в училище. Задължение е на родителите! Но въпреки това учителите от нашето училище всекидневно са сред хората за убеждаване на родителите и децата от ползите на образованието!

Оставени сме сами да се справяме с всички проблеми! Но сме нарочени само ние! Живеем и работим под натиск в напрежение и несигурност. За съвсем кратко време седем учители вече напуснаха! Работливи, отговорни, всеотдайни колеги! Нашето училище не е само училище, то е социална институция, то е посредник то е и приятел с почти сто и двадесет годишна история за това население. Няма да е пресилено, ако заявим, че е едно от най-трудните във всякакъв аспект училище за управление, работа и постижения!

С какво подкрепя нормативната база в образователната ни система образованието?

С какво сме подкрепени в ежедневната ни работа?

С какво сме подпомогнати чрез образованието да интегрираме тези хора в обществото?

След този натиск върху нас какво се случва?

Подобри ли се с нещо ситуацията? Не. Напротив! Посещаемостта не се е увеличила! Даже намалява, мотивацията още повече пада! Почти всички ученици ще бъдат наказани! Ще бъдат и са наказани учители. Демотивират се и едните, и другите за учене и работа! Каква е целта? да се закрие училището? И с какво това ще помогне на хората?

Ето защо ние, учителите от СС към КТ „Подкрепа“ в СУ „Найден Геров“-Пловдив, заявяваме, че ще се борим за училището, за учениците си, за работата си, която е трудна, но светла.

Ще използваме всички законово позволени средства срещу огромния натиск на всички институции срещу нас. И декларираме, че очакваме най-малкото разговор по проблемите на образованието ни, които не касаят само нас, и с общи и правилно взети решения да тръгнем по верен път, защото така, както се постъпва сега, не е вярното решение!

Очакваме и медиите да отразят обективно и справедливо истината! Защото досега не бяхме потърсени да споделим своята позиция! Ние очакваме разум и воля от всички да стигнем до правилните решения и вярната посока! Обществото ни има право да чуе истината, цялата истина!“./ПловдивПрес

Още новини по темата

Иванка Киркова след проверката на МОН: Ще настоявам за финансов одит в СУ „Найден Геров“

МОН сезира Прокуратурата за нарушенията в СУ „Найден Геров“, 11 учители пишели оценки на починалото момиче

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...