майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Градът » Съдът: Опасният склад до Сточна гара не е паметник на културата
Градът Имоти Култура Пловдив Пловдив Важно Посоки Район Централен

Съдът: Опасният склад до Сточна гара не е паметник на културата

Опасният тютюнев склад на бул. „Христо Ботев“ 57, чиято фасада от години виси над пътя, не е недвижима културна ценност. С решение на Административния съд в Пловдив от 6 ноември се отменя заповедта на бившия заместник-министър на културата Борислава Танева от 30 септември 2022 година, с която тютюневият склад „Никотеа“ е определен като паметник на урбанизма и културния пейзаж, съобщава „Марица“. Причината е, че според магистратите са допуснати съществени нарушения на административната процедура.
„Законът е спазен, нищо повече не мога да кажа. Поне е спазен законът“, така собственикът на склада Пламен Моравенов коментира решението на съда. Бизнесменът си пожела да „няма вече такива съдебни битки и да е ясно кое в Тютюневия град може да се бута и кое – не“.

Какво каза Моравенов пред ПловдивПрес в разгара на скандала за Тютюневия град?

Четете ТУК


Припомняме, че бившите тютюневи складове на ъгъла на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Авксентий Велешки“ трябваше да бъдат съборени още преди години. Още тогава комисия, в която участваха и представители на НИНКН, се беше произнесла с категоричното становище, че имотът не е паметник на културата и следва да бъде премахнат, защото е опасен. Всеки минувач вижда това, минавайки в близост до Сточна гара – в годините старата постройка остана без прозорци, врати и покрив и може всеки момент да се срути. Сградата дори беше подготвена за събаряне на 3 септември миналата година, но действията на Министерството на културата спряха процедурата.
По сигнал на арх. Петкана Бакалова бе внесено предложение в МК сградата да има статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност от новото време, с категория „за сведение“. Документът бе обсъден и гласуван на заседание на Специализирания експертен съвет за недвижимо културно наследство към министъра на културата, като в него се посочваше, че: „Сградата на тютюнева фабрика „Никотеа“ е изявен пример за българската индустриална архитектура от началото на ХХ век и носи типичните ѝ характеристики – едромащабно обемно-устройствено решение, отворена планова схема и фасадно оформление със семпла пластична декорация, подчертаваща конструктивните оси и прозоречни отвори“.
Административният съд обаче се аргументира, че са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, заради които следва заповедта да бъде невалидна. Той отсъди Министерството на културата да заплати 3205 лв. за разноски на инвеститора „Транс Елгол България“ ООД. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.
„На този етап нямаме визия за бъдещето на имота. Предстои ни да направим проект, но докато той влезе в сила и започнем да строим, трябва отново да минем през Института по паметници на културата и да го съгласуваме. Така че отново, като инвеститори, ще сме зависими от НИНКН. Дали ще се разберем с експертите на Института, или отново ще трябва да влизаме в някакви съдебни битки – не зная. Иска ми се хората да разберат, че е крайно време държавата и обществените институции да започнат да работят в синхрон с бизнеса. Само така ще имаме хубав град, когато институциите ни помагат, а не да пречат“, допълни Моравенов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...