Новини от Пловдив » Важно » В Световния ден за борба с диабета проверете кръвната си захар в „УМБАЛ-Пловдив“
Важно Градът Здраве Пловдив Пловдив Важно

В Световния ден за борба с диабета проверете кръвната си захар в „УМБАЛ-Пловдив“

Безплатно измерване на кръвната захар организира „УМБАЛ-Пловдив“ от 8 до 19 ч. на 14 ноември, когато се отбелязва Световният ден за борба с диабета. Изследванията ще се правят в заседателната зала на първия етаж от екипа на Отделението по ендокринология. Не е необходимо предварително записване, от желаещите няма да се изискват направления от личния лекар.

Кампанията е насочена към пациенти, диагностицирани със захарна болест, както и за лица с рискови фактори, а целта е профилактика на усложненията, които лошият контрол върху нея причинява, заяви началникът д-р Станимира Станчева-Василева. На всички желаещи допълнително ще бъде дадена информация за хранителен, двигателен и терапевтичен режим.

Диабетът е социално значимо заболяване, което у нас засяга вече над 520 000 души, но се счита, че има поне още 200 000 българи, които са болни, но не знаят. В Европа засегнатите са над 60 млн. души, а в света над 380 млн. имат захарен диабет тип 2. В момента над 1,1 млн. са деца и юноши, страдащи от тип 1.

Диабетът е хетерогенна група заболявания, тъй като освен посочените два най-често срещани типа, има още гестационен диабет, който се появява по време на бременност, а също тип LADA и MODY. Възможно е да бъде предизвикан от медикаменти, напр. кортикостероиди, от други ендокринни заболявания /тиреотоксикоза напр./ или от болести на панкреаса. Други по-редки форми са резултат от генетичен дефект в инсулиновите рецептори или в инсулиновото действие.

Ако тип 1 е свързан с автоимунен процес, водещ до пълен инсулинов дефицит, то тип 2 може да се диагностицира при намалено ниво на инсулин, но и при патологично завишено.

Рисковите фактори, които биха могли да доведат до диабет са затлъстяването и наднорменото тегло, неправилното хранене, намалената двигателна активност, стресът, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, роднини със захарен диабет, метаболитен синдром и жени, родили бебе с тегло над 4 кг.

Д-р Станчева припомни, че за диабет се говори, ако кръвната захар сутрин на гладно е равна или над 7 ммол/л, а на 2-ри час в хода на оралния глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) е ≥ 11,1 ммол/л. Диагнозата е сигурна и когато при случайно измерване, резултатът е над 11,1 ммол/л. Друг диагностичен критерий е гликираният хемоглобин /НвА1с ≥ 6,5 %/. Нормалната стойност е до 6,1 ммол/л, като задължително изследваната кръв трябва да е венозна.

Началникът на Ендокринология коментира, че не забранява приема на хранителни добавки за намаляване на кръвната захар на своите пациенти, но само като допълнение към основното назначено от специалист лечение. За здравите те не са показани и не е необходимо да се пият.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...