Новини от Пловдив » България » България » Позиция на УМБАЛ “Свети Георги” по повод репортаж на Нова телевизия
България Градът Здраве Общество Пловдив

Позиция на УМБАЛ “Свети Георги” по повод репортаж на Нова телевизия

УМБАЛ "Свети Георги"

Официална позиция на УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД, гр. Пловдив по повод материала на журналиста Вероника Димитрова със заглавие “Съмнения за множество фиктивни хоспитализации и лекарска грешка”, излъчен на 10 ноември 2023 г. в предаването на Нова ТВ “Здравей, България”

Остро възразяваме срещу излъчения репортаж и преди всичко – срещу начина, по който е представена информацията в репортажа, очевидно преследващ цели, различни от обективното и достоверно информиране на обществото.

В репортажа не се разграничават ясно фактите от коментарите и предположенията, не се представят разнообразни мнения и гледни точки, което поставя под съмнение, че с материала се представя на обществото точна и проверена информация.

Материалът отразява няколко пациенти, които са били хоспитализирани в УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив с различни здравословни проблеми, наложили лечението им в Клиниката по лицево-челюстна хирургия. В кадър се показват епикризи, върху които пациентите излагат своите лични възприятия и мнения, като интервюиращият журналист разчита на тяхната емоционалност. В кадрите се виждат и хора с маски, с променени гласове, които не смеят да застанат с името си зад думите си. Внушението от репортажа на Нова телевизия, че в клиниката се правят копия на лични документи на пациенти, задържат се лични карти и прочие, не отговаря на истината!

Годишно през УМБАЛ “Св. Георги” преминават над 80 000 хоспитализирани пациенти, които получават спешна и планова квалифицирана и в голямата си част животоспасяваща помощ, както и над 80 000 пациенти, които не се хоспитализират. Всеки от тези граждани има право на защита по съответния законов ред, когато са нарушени правата му и/или са му причинени вреди. Единствено Съдът е компетентният орган, който преценя наличието или липсата на вина и присъжда обезщетение при действително установено увреждане.

Такъв е и конкретния случай на пациент – г-н Неделчо Неделчев, лекуван в Клиника по ЛЧХ преди две години, по време на епидемията от КОВИД 19. Същият е подал сигнал през месец април 2022 година в Криминална полиция, град Пловдив, като е образувано досъдебно производство.

При проведено претърсване и изземване от разследващите органи през месец април 2023 г., от клиниката е иззета медицинската документация, съхранявана в архива, изготвена от лекарите и касаеща лекувани пациенти. В клиниката и в дома на проф. Печалова не са открити копия на лични карти на пациенти и неправомерно съхранявани документи, каквито твърдения се чуха от ефира на Нова телевизия!

Работата на журналистите и отразяването на фактите от медиите следва да кореспондира с принципите на етиката.

За съжаление, за пореден път използваните в предаването внушения водят до създаване на негативизъм и недоверие на пациентите към системата на здравеопазване, към лекарите и медицинските сестри и хората, които денонощно се трудят за опазване на здравето на пациентите и конкретно към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив – най-голямото държавно лечебно заведение за болнична помощ в България.

През последните 13 години Държавната болница ясно се отличава със своето успешно развитие, устойчив и непрекъснат кадрови и икономически подем. Днес УМБАЛ „Свети Георги“ управлява нови проекти за над 70 милиона инвестиции, между които са изграждането на най-голямата и модерна за момента детска клиника у нас, най-големият болничен многоетажен паркинг, хеликоптерна площадка, собствен соларен парк, в т.ч. и обновяването и модернизацията на редица клиники и отделения. Логично задаваме въпроса – кому е нужно и полезно охулването и негативната реклама на една от най-успешните държавни болници в България?

Ролята на медиите в обществото за разкриване на проблеми и за насърчаване на отговорното поведение на българските медици е изключително важна, но не и когато с подобни материали, използващи емоцията на пациента и неосведомеността на зрителя и целящи единствено сензация, се въздейства негативно върху репутацията на лекарите и медицинските специалисти, далеч преди произнасянето на съда или други компетентни органи.

Припомняме, че и към момента се води досъдебно производство, като медията е информирана от представители на прокуратурата за разследването. Единствено компетентните органи по Наказателно-процесуалния кодекс могат да определят дадено действие като престъпление или не, да обвиняват и раздават правосъдие, в това число да осъществяват обществено порицание.

Независимо от това, в лечебното заведение е назначена незабавна проверка по изнесените в предаването случаи. В УМБАЛ “ Св. Георги” ЕАД има ясна система за носене на персонална отговорност от всеки служител и мерки, които се прилагат както по Кодекса на труда, така и по Вътрешните правила на болницата.
Конкретни действия спрямо определени лица или служители могат и ще бъдат незабавно предприети, ако след приключване на законните процедури и проверки се докажат нарушения.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...