майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » От днес започват Коледните пости
България Важно Култура Православен календар

От днес започват Коледните пости

От днес, според православния календар започват Рождественски или Коледни пости.

Те са втори по своята продължителност след Великия пост, продължават 40 дни и не са така строги като Великия и Богородичния пост, подобни са на Петровденските пости.

Вярващите започват да постят от 15 ноември. Постът, посветен на Рождество Христово, завършва на 24 декември – Бъдни вечер.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември – Въведение Богородично, и на 6 декември – Никулден, се разрешава консумацията на риба. През целия пост не се разрешават месо, млечни продукти, яйца и техните производни.

Православните свещеници подчертават, че физическият пост е само средство за духовно пречистване, човек трябва най-вече с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за грехове си и да потърси опрощение.

Човек, който се готви за изповед и свето Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Болни, възрастни хора, бременни жени, кърмачки и подрастващи непременно трябва да се посъветват с изповедника си за начина, по който ще постят.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...