майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Започва „Дефиле на младото вино“
Важно Градът Гурме Пловдив Пловдив Важно Туризъм Храни и напитки

Започва „Дефиле на младото вино“

15-ото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ започва от днес в Стария Пловдив. Във форума ще участват 50 винопроизводители и 17 производители на храни от цялата страна. Дегустациите на вино от реколта 2023-та ще се осъществяват в 19 локации в Стария град – възрожденски къщи, ресторанти, музеи и галерии. Сред тях са обновените къщи „Стамболян“, „Павлити“ и „Нишанян“.

Фестивалната програма започва с Дионисиево шествие от площад „Стефан Стамболов“ до ул. „Съборна“ в Стария град до бариерата, където официално ще се открие форума. В ролята на бога на виното Дионис ще се въплъти актьор от Пловдивската опера, чието име засега се пази в тайна. Дефилето ще водят танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

На откриването ще бъде отворена първата бъчва с вино от новата реколта, като тази година томболата отреди това де е Винарската изба „Козя грамада“, която се намира край хисарското село Мътеница.

Винолюбителите ще могат да опитат над 300 вида вина – бели, червени и розе, както и десетки деликатеси. 5-членна комисия от Университета по хранителни технологии ще определи победителите сред винопроизводителите в различните категории. Първенецът ще бъде отличен със статуетка „Златен Дионис“, информира Радио Пловдив.

В съпътстващата програма на феста са „Игрите и виното за необвързани“, както и концерт на „Бистришките баби и внучки“, които ще изнесат концерт в събота от 13 часа в къща „Иван Черноземки“.

Миналата година 3-дневният фестивал „Дефиле на младото вино“ е имал 25 000 посетители – сочат данните за предишното издание. Това прави проявата истинско туристическо събитие, което се радва на интерес както на пловдивчани, така и на гостите на града.

Движението, престоят и паркирането на автомобили по ул. „Съборна“ при кръстовището с ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град се ограничават на 24 ноември (петък) от 13:30 до 14:30 часа, съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Причина за временната организация е официалното откриване на 15-ото издание на „Дефиле на младото вино”.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...