Новини от Пловдив » Важно » Обявиха бедствено положение в Силистра, Разград, Шумен и Вълчи дол
България Важно

Обявиха бедствено положение в Силистра, Разград, Шумен и Вълчи дол

Бедствено положение е обявено в Силистра, Разград и Шумен и община Вълчи дол, област Варна.

Обявено е бедствено положение в община Силистра, съобщиха от местната администрация. Решението за това е взето след заседание на Общинския кризисен щаб, председателстван от кмета Александър Сабанов.

Утрешният ден е обявен за неучебен за всички училища в общината. Детските градини и ясли ще работят нормално. В общините Дулово, Тутракан и Кайнарджа училищата ще останат затворени утре.

Във всички общини има населени места без ток и вода.

По данни oт станциите към Метеорологичната обсерватория в Силистра, падналите валежи за изминалите 24 часа от дъжд и сняг в областта са с количества от 40 до 60 литра на квадратен метър.

Снежната покривка сутринта е с височина от 10 до 40 см, а най-висока е в общините Алфатар и Главиница, а най-ниска – в община Силистра.

БТА припомня, че със заповед на директора на областното пътно управление са затворени за движение на моторни превозни средства основните пътни артерии на територията на област Силистра. Изградени са пет контролно-пропускателни пункта, които не допускат движение на автомобили извън територията на областта.

Бедствено положение е обявено в област Разград заради усложнената зимна обстановка, съобщи главният експерт в областната администрация Николай Атанасов. То е обявено със заповед на областния управител Владимир Димитров поради продължителния интензивен снеговалеж, бурен вятър и снегонавявания, както и заради затворената републиканска и общинска мрежа в цялата област. Срокът за действието му е три дни, до 10:30 ч. на 29 ноември.

Над сто са към момента населените места в областта без електроснабдяване. Има и много паднали дървета по републиканската и общинска пътна мрежа, както и по улиците в населените места в региона, каза Атанасов. По думите му е създадена организация за отстраняването и премахването на дърветата съвместно с общинските администрации и екипите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

След отваряне на пътната мрежа ще започне и работата на екипите на електроразпределителното дружество за възстановяване на авариите по електропреносната мрежа, посочи още експертът. Той добави, че дирекциите за социално подпомагане, болниците в региона, Спешна помощ и другите отговорни институции са предприели мерки за осигуряване на помощ за бедстващи, бременни, болни и нуждаещи се от хемодиализа. Заради бедственото положение затворени ще останат училищата в областта.

В девет от общините на територията на област Шумен се обявява бедствено положение. Това реши на свое заседание Областният щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия под ръководството на областния управител проф. Добромир Добрев, съобщиха от областната администрация.

Съгласно заповедта на областния управител в бедствено положение са общините Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица през следващите 24 часа, считано от 10:00 часа днес. На заседанието присъства и кметът на община Шумен проф. Христо Христов.

За община Шумен решението относно обявяване на бедствено положение ще бъде взето по-късно днес след анализ на ситуацията.

Нарушаване на електроснабдяването има във всичките десет общини поради аварии в електропреносната мрежа.

На този етап затворени за движение са пътищата Шумен-Силистра, Шумен-Разград, въведено е временно ограничение на движението по Ришкия проход за тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона по автомагистрала „Хемус“ в посока към Варна. Ограничено е движението по третокласната пътна мрежа в област Шумен за всички моторни превозни средства.

В бедстващите общини в понеделник, 27 ноември, няма да има учебен процес, допълват от областната администрация в Шумен./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...