майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » 10 млн. души ще умрат заради прекаляване с антибиотици
Важно Здраве Свят

10 млн. души ще умрат заради прекаляване с антибиотици

Лекарства
Снимката е илюстративна

Прекомерната употреба на антибиотици опасно подкопава тяхната ефективност и увеличава риска от антимикробна резистентност, която до 2050 г. може да бъде причина за смъртта на 10 млн. души по света, предупреждава европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), съобщи „Албениън пост“.

Въпреки че антимикробната резистентност (която включва антибиотиците) е естествено явление, развитието и разпространението на супербактерии се ускорява от неправилната употреба на антимикробни средства, което затруднява ефективното лечение на инфекциите.

„Всички държави в нашия регион са въвели разпоредби, насочени към защита на „ценните антибиотици“ от злоупотреба. Прилагането на тези разпоредби ще позволи решаването на повечето проблеми, свързани със злоупотребата с тях“, заяви Роб Бътлър, директор на отдела за инфекциозни болести в СЗО за Европа.

Проучване, проведено в 14 страни от региона, разположени в Източна Европа и Централна Азия, показва, че причините, които се посочват като основание за прием на антибиотици, в 24% от случаите са обикновена настинка, следвана от симптоми на грип (16%), болки в гърлото (21%) и кашлица (18%).

„Тази ситуация е обезпокоителна, тъй като тези симптоми често са причинени от вируси, срещу които антибиотиците не са ефективни“.

Освен това, според проучването, проведено в Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Черна гора, Северна Македония, Молдова, Таджикистан, Турция и Узбекистан, една трета от 8200 анкетирани използват антибиотици без лекарско предписание.

В някои страни над 40% от антибиотиците се приемат без лекарско предписание – процент, пет пъти по-висок от този, измерен в Европейския съюз, според проучване от 2022 г.

За СЗО друг риск от антибиотичната резистентност е, че тя задълбочава неравенствата, тъй като хората с най-ниско образование и най-ниски доходи имат най-лоши практики, според проучването.

„Проучването ясно показва необходимостта от образование и осведоменост“, подчерта Роб Бътлър.

„Антибиотичната резистентност може да се корени в усвоени социални и културни норми, като например да не довършваш опаковката с антибиотици, за да запазиш малко за следващия път, когато се разболееш или да споделиш лекарство с роднина или болен съсед“, заключи Роб Бътлър, директор на отдела за инфекциозни болести в СЗО за Европа.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...