майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Свят » Сергей Лавров в Скопие, самолетът му не е прелетял над България
Балкани Свят

Сергей Лавров в Скопие, самолетът му не е прелетял над България

Сергей Лавров

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров не е прелетял над България, а над Турция и Гърция на път за столицата на Република Северна Македония Скопие. Това съобщава руската агенция ТАСС, като се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети „ФлайтАуеър“ (FlightAware).

След искане от страна на Република Северна Македония беше дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър през българското въздушно пространство.

Сергей Лавров беше посрещнат в Скопие от руския посланик. Там той участва в 30-ата Министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Предполага се, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на Европейския съюз.

В изявлението на Министерството на външните работи на България изрично се упоменава, че разрешението за прелитане над България важи за външния министър, но не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица.

В Скопие върховният представител на Европейския съюз по външна политика Жозеп Борел заяви след среща с премиера Димитър Ковачевски, че членовете на ОССЕ остават обединени зад Украйна.

„Вашето решение да позволите участието на Лавров е в синхрон с общата цел да запазим многостранната дипломация жива. А Лавров трябва още веднъж да чуе от всички, че Русия е изолирана и осъждаме действия ѝ. Тази среща е добър повод да чуе директно участниците и ще може да се върне в Кремъл и да докладва на неговия господар, че Европейският съюз и ОССЕ остават обединени в позицията си за агресивното незаконно поведение на Русия“, коментира Жозеп Борел./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...