майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » България » На първо четене: Парламентът прие бюджета на НЗОК и проектобюджета на ДОО
България Важно Политика

На първо четене: Парламентът прие бюджета на НЗОК и проектобюджета на ДОО

Народните представители приеха на първото четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това стана с гласовете на 142 депутати.

Предвидените приходи и трансфери в проектобюджета на НЗОК са в размер на 8 163 353 100 лв. Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на сто, като в разчетите са отразени ефектът от увеличаване на размера на минималната работна заплата, на максималния осигурителен доход и на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2024 г. е 60:40. Предвидените разходи и трансфери са в размер на 8 163 353 100 лв., от които 7 630 931 400 лв. са за здравноосигурителни плащания. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантирана от бюджета на НЗОК.

През 2024 г. се увеличават средствата за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ, медико-диагностична дейност, болнична медицинска помощ, дентална помощ и за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. За здравноосигурителни плащания са предвидени 7,63 млрд. лева. За първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 558 млн. лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ – 567 млн. лв., за дентална помощ – 328 млн. лв., за медико-диагностична дейност – 261 млн. лв., а за болнична помощ – 3,5 млрд. лв.

Трансферите от Министерство на здравеопазването в размер на 173,8 млн.лв. са за финансиране на разходите за лекарствени продукти – ваксини и дейности по прилагането им по Закона за здравето – 26,8 млн.лв.; дейности за здравно неосигурени лица по Закона за здравето – 8,8 млн.лв.; суми по Закона за здравното осигуряване (доплащане на разликата на намалените потребителски такси за пенсионери) – 16,0 млн. лв.; дейности във връзка с лечение на лица до 18-годишна възраст по чл. 82, ал. 1а, 3 и 6 и на лица над 18-годишна възраст по чл. 82, ал. 1а и 6 от Закона за здравето – 72,2 млн. лв.; помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване – 50,0 млн.лв.

Резервът, включително за непредвидени и неотложни разходи, съгласно Закона за здравното осигуряване, е три на сто от събраните приходи от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравно осигуряване от други бюджети и е в размер на 238 764 300 лв.

През 2024 г. се предвижда финансирането на приоритетни многопрофилни болници за активно лечение и на лечебни заведения за болнична помощ, които изпълняват медицински дейности в отдалечени, труднодостъпни райони или единствени изпълняват съответната дейност в общината.

Опозицията очаквано гласува „против“ и беше категорична, че всъщност „сглобката се опитват да се надскочат кой да разпределя въпросните 8 милиарда. Имаше и ултиматуми и от ГЕРБ, от ДПС, че няма да подкрепят бюджета на здравната каса. Предстои да бъдат разгледани социалните разходи.

Народните представители приеха проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. на първо четене. Това стана с гласовете на 135 депутати, съобщи Нова телевизия.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова коментира, че е изключително важно да се приемат социално и финансово приемливи решения за пенсионерите, така и за бюджета на ДОО. “Паричните обещетения , помощите и пенсиите имат съществено значение за запазване на жизнения стандарт на големи групи от нашето общесвото”, подчерта тя.

Според нея с бюджета на ДОО се постига и баланс и устойчивост.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...