майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » ОССЕ осъди руската агресия срещу Украйна, Лавров в изолация
Важно Свят

ОССЕ осъди руската агресия срещу Украйна, Лавров в изолация

Осъждането на руската агресия срещу Украйна и изолацията на руския външен министър Сергей Лавров белязаха първия ден от 30-ата юбилейна министерска среща на ОССЕ, която се проведе в Скопие.

Основната точка в дневния ред беше пълномащабна агресия на Русия в Украйна. Руската делегация е водена от самия външен министър Сергей Лавров, чийто самолет мина през въздушното пространство на Гърция. България не позволи навлизането на специалния полет на своя територия. Причината беше, че санкционираната говорителка на руското МВнР Мария Захарова е сред пътниците, което е в нарушение на предварително договорените условия.

Същата вечер външният министър Мария Габриел си тръгна от Скопие, с което затвърди позициите на европейска България. Същото направи и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Полша, Украйна и трите балтийски страни – Литва, Латвия и Естония бойкотираха форума.

„Историята ще оцени делата ни. Борим се за справедливо и конструктивно бъдеще на ОССЕ. Условието за консенсус при вземане на решения често е използвано като инструмент за интересите на отделни държави, а не за колективното благо“, каза председателят Буяр Османи при откриването на срещата, в която участваха делегации на повече от 60 страни.

Държавите членки на ОССЕ от Западните Балкани подписаха съвместна позиция за мерки в борбата с корупцията. Проведена беше и конференция относно борбата с изменението на климата в държавите от организацията, чието население надхвърля 1 млрд. души. Македонският външен министър и председател на ОССЕ Буяр Османи проведе среща със Сергей Лавров и бъдещият председател – Ян Борг, външен министър на Малта.

Малта е компромисно решение, до което международният орган стигна, след като всички останали варианти бяха изчерпани. Русия потвърди своето вето срещу възможността Естония да оглави ОССЕ. Предстои избор на кандидати за няколко ключови поста.

От своя страна Сергей Лавров изрази мнение, че ОССЕ е организация без перспективи за развитие и обвини Запада за „разпалването на всички конфликти, последвали края на Студената война“. Лавров не пожела да даде изявление пред медиите и напусна конференцията веднага след изказването си.

Българската, наред с огромното мнозинство от делегациите на останалите страни, осъди войната, която Москва води на територията на Украйна повече от две години.

„Нашата подкрепа за Украйна остава непоколебима и ще продължи, чрез всички налични механизми и инструменти на ОССЕ. България е дълбоко обезпокоена от ескалацията на руската военна активност в черноморския регион“, заяви представителят на българската делегация Емилия Кралева.

Германският външен министър Аналена Бербок на свой ред каза, че сътрудничеството в рамките на ОССЕ трябва да бъде допълнително засилено, въпреки че „Русия поставя огромни пречки пред работата на ОССЕ през последната година и половина“.

Представителите на САЩ, Великобритания и Нидерландия също изразиха позиции в подкрепа на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и заявиха, че Русия трябва да изтегли войските си от украинската територия веднага и безусловно.

Външните министри на Унгария (Петер Сиярто) и на Сърбия (Ивица Дачич) бяха единствените, които спестиха критиките си към Кремъл, стараейки се да не развалят добрите отношения, които страните им подържат с Русия.

В петък, 1 декември, продължават срещите между делегациите. Руският външен министър ще даде пресконференция, на която се очаква да посочи възгледите на Москва за бъдещето на ОССЕ./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...