майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Бизнес » България подписа Декларацията за утрояване на ядрените мощности до 2050 година
Бизнес България Важно Екология Енергетика Свят

България подписа Декларацията за утрояване на ядрените мощности до 2050 година

„Искам само да кажа, че България е силен поддръжник на тази декларация на тази обща инициатива. Защо? Защото днес сме свидетели на историческо събитие. Обединяваме усилията си в противопоставяне на предразсъдъците към ядрената енергетика”, подчерта в изказването си българският президент Румен Радев. Той допълни, че останалите видове източници за придобиване на енергия са добри, но са зависими от твърде много фактори като климата. „Вярвам, че ядрената енергия е решението. Не само защото е чиста и достъпна, но и безопасна и надеждна. Ядрената енергия дава и доставя суверенитет, автономия и сигурност за нашите общества и нашите правителства”, допълни Радев.

България и още 20 страни подписаха Декларация за утрояване на ядрените мощности до 2050 година. Документът е по идея на съединените щати. Така започна вторият ден от Конференцията за климата, наречена COP 28, която се провежда в Дубай.

Търсенето на решения за справяне с вредните емисии продължава в рамките Конференцията за климата в Дубай. Днес денят започна с приемането на Декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия. Инициативата за документа е на САЩ. пред държавните лидери пратеникът на САЩ по въпросите за климата Джон Кери настоя за спешни действия.

„Ние имаме много важна цел. Ние трябва да намалим вредните емисии! Така можем да решим проблема. И трябва да инвестираме, не казвам да се предаваме. Казвам да инвестираме трилионите долари, които стоят отстрани и търсят изгодни сделки, но не желаят да се движат толкова бързо, колкото е необходимо”, заяви Джон Кери, специален пратеник на САЩ за климата.

Френският президент Еманюел Макрон също постави акцент върху развитието на ядрените мощности. „Ако искате да съчетаете създаването на работни места, стратегическа автономия и суверенитет, и ниски въглеродни емисии – няма нищо по-устойчиво и надеждно от атомната енергия. Ядрената енергия се завръща”, категоричен е държавният глава на Франция.

Така групата от повече от 20 държави призова ядрената енергия, която произвежда света да бъде утроена до 2050 г. Зад това застава и България.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...