майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Славчо: Дано в Общински съвет – Пловдив не заприличаме на софиянци
Важно Градът Коментари Мнения Пловдив Пловдив Важно Политика ФБстатус

Славчо: Дано в Общински съвет – Пловдив не заприличаме на софиянци

Назаем от Славчо Атанасов, Фейсбук

„КОГАТО ПОЛИТИЦИТЕ СПРАТ ДА УВАЖАВАТ ЕЗИКА СИ, ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ СА СПРЕЛИ ДА УВАЖАВАТ И НАРОДА СИ“
Марк Тулий Цицерон
Скъпи приятели,
През седмицата отново се нагледахме и наслушахме на поредната порция скандална езикова вакханалия на някои от нашите най-високопоставени политици. То не бяха думи, не бяха обиди и провокации. Както добре знаем, основното и най-силно оръжие на политиката са думите. Но когато тези думи са калпави, непреценени и неуместни, те нанасят сериозни поражения и не водят след себе си нищо добро.
Защото от решенията на политиците зависи консенсусът в обществото. И когато думите на политиците носят персонални обиди, ефектът им е взривоопасен. С тази сила те тласкат обществото в неправилната посока и насочват държавата към задънената улица на тежък вътрешен конфликт, което е лош вариант за всички. Нямаме сблъсък на идеи и гледни точки, цивилизованият диалог изчезва и се превръща единствено в безплодно противопоставяне.
А политиката е добра тогава, когато гради мостове, а не когато ги опожарява. За съжаление, според мен отношенията вече са се изкривили на ниво персонален сблъсък, мерене на егото и личният егоцентризъм е взел връх. А важните за обществото ни неща са отишли на заден план. При такива отношения няма как да очакваме единомислие и още повече единодействие. Политиците ни сякаш поставят нещата на ниво детска градина и се замерят, както децата с играчките.
Дори най-големият конфликт във Вселената, който е надчовешки, борбата между доброто и злото, между Бог и дявола има своята цивилизованост. Вижте главата за Йов в Библията. Между двете антагонистични начала на нашето мироздание има контакт и диалог, но той не преминава границите на благоприличието.
И ако малко почерпим от Божията премъдрост, ще разберем, че светът е създаден със своите различия, затова има и различни идеи и партии. Както е казал Липман: „Ако всички мислят еднакво, значи никой не мисли достатъчно“. „Или вече сме навлезли в тоталитаризма“, както пише и Оруел. А смисълът на демокрацията е диалогът да се води за позиции и идеи, а не на лично ниво. За жалост обаче, ние чухме много нелепости в последните дни.
Историята също ни дава изключителни примери. Първият император на новата Източна римска империя – Византия, (веднага след като двете се разделят), император Аркадий усеща своя край и трябва да предаде властта на сина си, който е все още малолетен. Прогнозата не е в полза на момчето, което едва ли ще оцелее в дворцовите интриги. Тогава Аркадий се обръща към вечния си враг, шаха на Персия Яздигерт с молба да стане попечител на малолетния император. От уважение към своя противник, Яздигерт изпраща във Византия най-доверения си сътрудник и заплашва аристокрацията, че дори косъм да падне от главата на младия Теодосий, персите ще отворят невиждана до момента война срещу византийците. Източната империя в онзи момент е притисната сериозно от племената на север и не може да си позволи втори фронт. Младият император е зорко пазен, той управлява 42 години и през цялото време в мир с Персия.
Поуката на историята тук се крие в значението на почтеността и политическия жест. Дори заклетите исторически врагове трябва да покажат достойнство и респект.
В същото време познаваме и обратния пример. Егоцентризмът на владетелите е довел до стотици войни по света.
Емблематичен пример за това е конфликтът между Османската империя на Баязид Йълдъръм – Светкавицата и Монголската империя на Тамерлан – двете доминиращи в света сили през 15 век. На практика те няма какво да делят помежду си. Но влизат във въртопа на ужасяващ военен конфликт. Единствено заради егото на своите управници. Дребен васал на Тамерлан бил засегнат от действията на Баязид. Двамата владетели си разменили серия от писма, част от които са запазени и до днес. Напрежението от непремерените думи ескалирало в обиди. Баязид засегнал Тамерлан на мъжка чест и написал, че ще вземе данък от харема му. Той пък му отвърнал, че е мравка, тръгнала срещу слон. И войната започнала. Двете 200-хилядни армии опустошили цяла Мала Азия за десетки години напред. Без да имат никаква сериозна причина за това.
В този ред на мисли, много ми се иска в пловдивския Общински съвет да има цивилизован диалог и взаимно уважение. Нека да не правим грешките на София, които все още не могат да си изберат председател, камо ли да свършат нещо в полза на града.
Иска ми се и да не следваме примера на последните няколко парламента, които преминаха всички граници на приличието.
Нужни са само диалог и добронамереност. Не е толкова трудно. Политическо и лично его, разминавания и противоречия винаги ще има, но силата на политиката е да ги преодолява и да работи за интереса на обществото. Защото уважението към опонента, е уважение и към себе си.
Много ми се ще в нашия Общински съвет да не заприличваме на софийския, да не създаваме безплодни кавги и да не копираме безумните разправии от парламента. Диалогът трябва да се води цивилизовано и възпитано.
Всички сме чада на Пловдив и като се срещаме по улиците на древния град, трябва да можем да се гледаме в очите. С достойнство.
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...