майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Удивителни неща бяха открити под повърхността на Марс
Важно Суматоха

Удивителни неща бяха открити под повърхността на Марс

Китайският марсоход Журонг има радарна система, която може да проникне над повърхността на Марс и да види по-добре скритата му под повърхност.

Учените публикуваха новите резултати от сканирането на мястото, където Журонг кацна и казаха, че на дълбочина от около 35 метра са забелязали неправилни полигонални, тоест многоъгълни форми.

Обектите са с размери от няколко сантиметра до няколко десетки метра. Експертите смятат, че погребаните геометрични обекти всъщност са образувания, създадени от замръзването и размразяването на Марс преди няколко милиарда години, но че те могат да имат и вулканичен произход, създаден след охлаждането на потоците лава.

Марсоходът Журонг кацна на Марс на 15 май 2021 г., което направи Китай втората страна в историята, която успешно приземи роувър на Червената планета. Журонг, кръстен на китайския бог на огъня, изследва околността след кацане, изучавайки топографията на Марс, като прави измервания с радара си и дори изпраща селфи, на което позира със своя спускаем апарат.

Трябваше да работи три месеца, но работи успешно малко повече от година и след това влезе в планиран хибернация. Той е в неизвестност от май 2022 г. до момента, когато излязоха нови резултати от сканирането.

Utopia Planitia е голяма равнина в Утопия, най-големият известен ударен басейн на Марс и в Слънчевата система. Смята се, че има диаметър от 3300 километра. По време на мисията си китайският марсоход премина 1921 метра.

Китайски учени казват, че радарът на марсохода е открил шестнадесет полигонални образувания на около 1,2 километра, което показва, че този вид подземни терени може да са широко разпространени под Utopia Planitia.

Откритите геометрични фигури вероятно са се образували преди 3,7 милиарда до 2,9 милиарда години по време на късната хесперийска и ранната амазонска епохи на Марс, с други геоложки процеси, протичащи в този терен. Въпреки че полигонални геоложки образувания вече са наблюдавани на повърхността на Марс, това е първата индикация, че те се намират и под повърхността на Червената планета.

Предишни изследвания на радарните данни на Журонг показаха, че множество наводнения през един и същи период от време са създали няколко слоя под повърхността на Utopia Planitia. Поради това учените смятат, че големите промени в климата на Марс са отговорни за тези необичайни форми.

„Контрастът на характеристики над и под дълбочина от около 35 метра показва значителна трансформация на водните дейности или топлинните условия по време на древния марсиански период, което предполага, че по-големи климатични промени са настъпили в ниските до средните географски ширини“, обясняват учените./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...