майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » Димитър Ганев: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се опитват вътрешно да се надцакват
България Важно Мнения Политика

Димитър Ганев: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се опитват вътрешно да се надцакват

„Не смятам, че това мнозинство е заплашено от нови избори, дори и след ротацията“, коментира пред БНР политологът от изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев. „През  последните седмици ставаме свидетели на ежедневни противоречия между партньорите. Трябва да свикнем с това. Не мисля, че ще има сериозна промяна на отношенията между основните формации – ГЕРБ и ПП-ДБ. Вероятно ще се сменят няколко правителства. Не виждам по-добра парламентарна конфигурация в рамките на това НС за ключовите играчи“, смята Ганев.

Политологът не съзира и интерес от страна на ГЕРБ и ПП-ДБ за нови предсрочни парламентарни избори. „Коя от тези две формации ще има по – добър резултат? Нито една. Рискът от появата на нов политически играч, който да обере протестния вот и да намали относителния дял на ГЕРБ и на ПП-ДБ в следващото НС, също е сериозен. Отваря се поле за такъв. И все пак – мнозинството в момента няма алтернатива, която да го застрашава – нито в парламента, нито извън него, подчерта Ганев. „Разбирайки това, ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се опитват вътрешно да се надцакват. Всяка една от тези формации иска да излезе в по-добра преговорна позиция в края на февруари. Всеки привижда другия като опонент на евентуални нови избори, а не толкова като партньор. Това ще бъде динамиката в следващите няколко месеца“, счита той.

Опасно е изключително ниското доверие в кабинета, отбеляза политологът. „Данните на „Тренд“ сочат, че има само 20% положителна оценка за работата на правителството. Притеснителна е и липсата на сериозни управленски резултати. Приоритететите – Шенген и еврозоната, не са непосредствени перспективи. Вероятно ще има опити за презареждане – такъв тласък би била ротацията и смяната на кабинета“, посочи още Ганев.

Политологът не смята, че може да има сериозно електорално разместване, породено от ляво-центристки блок около Корнелия Нинова: „Може да има опит за ребрандиране на БСП, но това няма да промени нищо коренно. В лявото има жизненост, но БСП не изглежда като реална алтернатива на това управление“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...