майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » Започнаха магистралата „Русе – Велико Търново“, протестиращи поискаха чист въздух за дунавския град
България Важно Транспорт

Започнаха магистралата „Русе – Велико Търново“, протестиращи поискаха чист въздух за дунавския град

Снимка: БНТ

Започна изграждането на магистрала „Русе – Велико Търново“. Началото поставиха със символична първа копка в района на Бяла премиерът Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков. Трасето ще е с дължина от близо 133 км. То ще започва от района на Дунав мост при Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока „Шипка“ и Прохода на Републиката.

Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък, заяви премиерът Николай Денков по време на церемонията по първата копка на проекта. Денков увери, че изграждането на този обект ще е от полза на всички, а не само за русенци.

Автомагистралата е разделена условно на 3 участъка, като строителните дейности започнаха от обхода на град Бяла.

За тази част има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалите две части от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето. Регионалният министър Андрей Цеков заяви, че през пролетта на 2024 г. трябва да започне изграждането на участъка от Русе до Бяла, а цялото трасе трябва да е завършено в рамките на следващите 5 години.

Проектът е от изключително значение за региона, като беше дадена заявка с изграждането на аутобана да се сложи край на дисбаланса между Северна и Южна България. Освен подобряване на транспортната свързаност с това се очаква и значително намаляване на произшествията. Настоящият път между Русе и Велико Търново е в челото на черната класация за най-опасните отсечки в страната, като тази есен дори бяха монтирани разделителни колчета в участъците с най-чести инциденти.

Новото трасе ще е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до аутобана.

Церемонията по първа копка беше съпроводена и от поредния протест срещу замърсяването на въздуха в Русе, след като през последните дни отново зачестиха сигналите за остри и неприятни миризми в крайдунавския град. Премиерът Денков разговаря с протестиращите и ги увери, че МОСВ е наясно със ситуацията и се полагат усилия за разрешаване на този проблем.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...