майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Обезопасиха от срутване кулата „Гаризенда“ в Болоня (СНИМКИ и ВИДЕО)
Важно Инциденти Свят

Обезопасиха от срутване кулата „Гаризенда“ в Болоня (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кулата „Гаризенда“, която заедно със съседната „Азинели“ са символите на италианския град Болоня, е обезопасена поради опасност от срутване. Състоянието е обезпокояващо от доста време насам, но се влоши след голямото наводнение в града и област Емилия-Романя през май.

Местната власт заедно с министерството на културата предприе мерки за спасяването на „Гаризенда“. Двете кули са в центъра на Болоня, като районът около кулата „Гаризенда“ е обезопасен с мрежи за задържане на евентуални отломки. От общината обявиха дейности за нейното укрепване за над 4,3 милиона евро. Дейностите са поетапни и от различен характер и ще продължат през януари и февруари.

Гражданска защита поддържа жълт код на място, който сигнализира за внимание, но не и за непосредствена опасност. Кулата „Гаризенда“ е по-ниската – висока близо 48 метра и е наклонена отдавна, а съседната й „Азинели“ – също наклонена, е висока 97 метра.

Построени са преди 900 години на важно и до днес кръстовище. В момента движението на обществения транспорт там е ограничено. Материалът, върху който е съградена „Гаризенда“ и се смята за най-високата наклонена зидана конструкция в света, е хоросан и селенит, който се разпада.

Кметът на Болоня Матео Лепоре призова правителството да подаде петиция за превръщането на Двете кули в обект на културното наследство на ЮНЕСКО.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...